Suomessa gigatavun siirtohinta Euroopan edullisimpia

DNA:n asiakkaat käyttävät eniten mobiilidataa Euroopassa, kertoo tutkimusyhtiö Tefficientin tuore raportti. Myös gigatavun keskimääräinen hinta on Suomessa Euroopan edullisimpia. 

Suomalaisista teleoperaattoreista DNA oli  vuoden 2022 ensimmäisen puoliskon aikana maailman mobiilidatan käyttömäärissä sijalla kaksi ja Elisa neljäntenä. Euroopassa DNA:n asiakkaat käyttivät silti delleen eniten liittymäkohtaista mobiilidataa Euroopassa.

DNA:n asiakkaat käyttivät vuoden 2022 tammi–kesäkuun aikana liittymää kohden dataa eli keskimäärin 43,6 gigatavua kuukaudessa, kun koko vuonna 2021 luku oli 40,6 gigatavua.

Tefficient raportoi, että kärkisijoja pitäviä operaattoreita yhdistää mahdollisuus rajattomiin datan siirtomääriin ja 5G-palveluiden tarjonta.  Tefficientin raportista selviää myös, että datansiirto on myös Euroopan edullisinta.

Pohjoismaisista operaattoreista DNA:n asiakkaat maksavat keskimäärin vähiten jokaisesta käyttämästään gigatavusta toiseksi vähiten koko Euroopassa. Kasvavat datamäärät asettavat operaattorit kuitenkin tiukan paikkaan ilmastotavoitteiden ja käsillä olevan Euroopan-laajuisen energiakriisin edessä.  5G-tekniikan myötä mobiiliverkon energiatehokkuus paranee merkittävästi.

Jo lyhyellä aikavälillä 5G-verkon laajentuminen vähentää painetta kasvattaa 4G-verkon kapasiteettia, mikä auttaa energiankulutuksen ja päästöjen kaitsemisessa, sillä 5G-verkossa samalla energiamäärällä voidaan välittää merkittävästi enemmän dataa kuin 4G-verkossa.

Tefficient on itsenäinen kansainvälinen tietoliikennealan analyysi-, vertailu- ja konsulttiyritys. DNA sponsoroi uusimman raportin tekemistä.

TOP 5 -lista, koko maailma, gigatavua per liittymä

  1. Zain, Kuwait, 53,4 Gt*
  2. DNA, Suomi, 43,6 Gt
  3. Zain, Saudi-Arabia, 37,0 Gt*
  4. Elisa, Suomi, 36,0 Gt
  5. 3, Itävalta, 35,1 Gt

*Saatavilla vain koko vuoden 2021 luku.

Lähde: Tefficient/DNA 2022.

Lisää: Tefficientin raportti, Tefficient Industry Analysis #2 2022 (LINKKI).

Kuvituskuva: DNA