Ethernet-datakaapelit reaaliaikaiseen valvontaan

Teollisuudessa ennustava kunnossapito on tärkeä työkalu laitteiden suunnittelemattomien käyttökatkosten välttämiseksi. Tähän tarkoitukseen saksalainen Lapp tarjoaa uudenlaisen Etherline Guard -yksikön, jolla voidaan reaaliajassa valvoa vikaantumisvaarassa olevia datakaapeleita Ethernet-pohjaisissa automaatioverkoissa.

Etherline Guard on kiinteästi asennettava valvontalaite, joka arvioi datakaapelin nykyisen suorituskyvyn ja ilmoittaa sen prosenttiosuutena. Se perustuu tietoihin fyysisistä ominaisuuksista ja niihin liittyvään tiedonsiirtoon anturien kautta.

Vaikka kaapelit tavallisesti kestävät vuosia, tuottavuutta haittaavien odottamattomien käyttökatkosten välttämiseksi voi olla hyödyllistä valvoa tiedonsiirtojärjestelmää suurta liikkuvuutta vaativissa kohteissa, joissa kaapeleihin kohdistuu vaativia liikkeitä suurella nopeudella ja suuria vääntövoimia. Lappin rEtherline Guardin reaaliaikaisen tilanäytön avulla voi voidaan havaita kaapelin kulumisraja ja suunnitella etukäteen optimaalinen vaihtoaika.

Saksalaisyritys suosittelee ratkaisuaan erityisesti standardin IEEE 802.3 mukaisille 100BASE-TX (nopeus enintään 100 Mbit/s) mukaisille datakaapeleille, mutta myös EtherCAT-, EtherNET/IP- ja 2-parisiin Profinet-asennuksiin, esimerkiksi yrityksen Etherline Torsion Cat. 5- tai PN Cat. 5 FD -kaapeleille.  Uusi laite voidaan asentaa top hat -kiskoihin ja IP 20 -suojausluokituksensa ansiosta ohjauskaapeissa.

Laitteen käyttöjännite on 24 volttia ja suunniteltu toimintalämpötila -40…+75 °C. Laite kestää tärinää ja iskuja standardin DIN EN 60529 mukaisesti.

Uutuudesta on kaksi versiota, joissa kunnossapitotiedot voidaan lähettää korkeamman tason ohjaimeen kytkemällä kolmas datakaapeli LAN-liitäntään (PM03T-versio) tai antennin kautta WiFi-yhteyttä käyttämällä (PM02TWA-versio).  Kumpikin versio voidaan yhdistää pilvipalveluun MQTT-yhteyden kautta. Ulkoinen SMA-antenniyhteys varmistaa turvallisen tiedonsiirron, kun laite on asennettu esimerkiksi ohjauskaappiin.

Lisää: Lapp Automaatio (LINKKI) ja Etherline Guard -tuotetiedot (LINKKI).