Henkilötodistus muuttuu digitaaliseksi – myös verkkoasiointiin

Suomessa Digi- ja väestötietovirasto kehittää uudenlaista digitaalista mobiililaitteissa toimivaa henkilötodistusta. Uusi ratkaisu on tarkoitus ottaa käyttöön vuonna 2023. Tänään eduskunnalle annettiin esitys digitaalisen henkilöllisyystodistuksen käytön mahdollistavasta lainsäädännöstä. Tuleva ratkaisu soveltuu myös verkkoasiointiin. Päivitetty 16.9.2022 Finanssialan kommenteilla.

Uutta mobiilisovellusta voivat testata jo henkilöllisyyttä tarkastavat organisaatiot, jotta ne pystyvät valmistautumaan käyttöönottoon. Testikäytössä on ollut kaikkiaan kaksi erillistä mobiilisovellusta: digitaalisen henkilöllisyyden sovellus ja sen tarkastussovellus.

Digi- ja väestötietoviraston henkilötodistuksen tarjoava sovellus on jo testikäytössä.

Palautetta on saatu jo paljon kertoo Riitta Partala Digi- ja väestötietovirastosta. Esimerkiksi se, että suurimmat toimijat tarvitsevat kassajärjestelmään integroitavan tarkastusratkaisun. ’’Julkaisemmekin integroitavan ratkaisun vielä tämän vuoden aikana testikäyttöön, kertoo Partala.

Digitaalinen henkilöllisyystodistus tulee toimimaan myös verkkoasioinnissa, mistä hyötyvät etenkin he, joilla ei ole käytössään pankkitunnuksia tai muuta sähköisen asioinnin tunnistautumiskeinoa. Tavoitteena on tuottaa uusi mobiilisovellus, joka on käyttäjälle yksinkertainen ja helppokäyttöinen.

Tuleva sovellus tarvitsee kuitenkin monia erilaisia taustajärjestelmiä ja toimintoja, jotka eivät käyttäjälle näy. Taustajärjestelmä on integroitu väestötietojärjestelmään sekä poliisin henkilökortti- ja passirekisteriin ja se käyttää Digi- ja väestötietoviraston varmennepalveluita tiedon varmentamiseen.

Myös kansalaisjärjestöt ovat jo testanneet sovellusten käyttöä. Muun muassa Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto VALLI ry:n Ikäteknologiakeskuksen koordinoima ikääntyneiden Digiraati on osallistunut digitaalisen henkilöllisyystodistuksen kehittämiseen alusta alkaen.

Digitaalisen henkilöllisyystodistuksen käyttöönotto edellyttää vielä muutoksia lainsäädäntöön. Hallituksen esitys lainsäädännöksi annettiin tänään 15.9.2022  eduskunnalle. Lain on tarkoitus tulla voimaan syyskuussa 2023. Samaan aikaan eurooppalaisen identiteettilompakon valmistelu etenee Euroopan komissiossa.

Lisäys 16.9.2022: Finanssialan mielestä uudistus jää hieman torsoksi

Finanssiala ry tervehtii ilolla hallituksen esitystä digitaalisesta henkilöllisyystodistuksesta. Älypuhelimeen ladattavaa henkilöllisyystodistusta voi käyttää tunnistusvälineenä sekä tiskillä asioimiseen että vahvana sähköisenä tunnistusvälineenä.

Henkilöllisyystodistuksen rinnalle esitetään vaihtoehtoista tunnistusvälinettä niille, jotka eivät älypuhelinta voi tai halua käyttää. Finanssiala harmittelee kuitenkin, että tätä tunnistusvälinettä kaavaillaan pelkästään julkisen sektorin käyttöön

Hallituksen 15.9.2022 julkistama esitys mahdollistaa vaihtoehtoisen tunnistusvälineen henkilöille, jotka eivät halua tai voi käyttää mobiilisovellusta. Tunnistusväline toimisi kuitenkin vain julkisen sektorin sähköisessä asioinnissa

”Ei ole mitään estettä sille, että tunnistusvälinettä voitaisiin käyttää myös yksityisellä sektorilla. Digitaalisen henkilöllisyyden kehittämisen hyödyt on saatava sekä julkisen että yksityisen sektorin käyttöön laajasti”, Finanssiala ry:n johtava asiantuntija Peter Jansson sanoo.

Taustaa: Mikä on digitaalinen henkilöllisyystodistus?

  • Digitaalinen henkilöllisyystodistus toimii mobiilisovelluksella. Sovelluksen voi ladata puhelimeen maksutta sovelluskaupasta. Sovellus on tarkoitus ottaa käyttöön vuonna 2023.
  • Digitaalisen henkilöllisyystodistuksen voivat ottaa käyttöön henkilöt, joilla on voimassa oleva suomalainen passi tai henkilökortti.
  • Digitaalisen henkilöllisyystodistuksen myöntää poliisi, ja se on passiin ja henkilökorttiin rinnastettava tunnistusasiakirja, mutta se ei toimi matkustusasiakirjana.
  • Uudistus parantaa omien tietojen hallintaa. Digitaalisen henkilöllisyystodistuksen käyttäjä luovuttaa itsestään vain kyseisessä asiointitilanteessa tarvittavat tiedot, esimerkiksi tiedon täysi-ikäisyydestä ja valokuvan.
  • Digitaalista henkilöllisyystodistusta voi käyttää asioinnissa kasvokkain ja verkossa.
  • Ratkaisu on sekä yksityisen että julkisen sektorin käytettävissä. Suomi.fi-tunnistuksen kautta se tarjotaan samoilla rajapinnoilla kuin muutkin tunnistusratkaisut nykyisin.
  • Huom! Nykyiset henkilöllisyystodistukset ja tunnistautumisvälineet säilyvät käytössä. Henkilöille, jotka eivät käytä mobiilisovellusta, kehitetään erillinen tunnuslukulaite sähköiseen tunnistautumiseen. Tunnuslukulaitteen myöntää Digi- ja väestötietovirasto.

Lisää: Digitaalinen henkilöllisyystodistus, uudistus  (LINKKI).