Uusi versio Arduino-ohjelmointiympäristöstä

Pienkorttistandardi Arduino on saanut uuden 2.0-päivityksen työasema- ja pilvipohjaisista ohjelmointiympäristöistään. Työkalujen lisäksi tukea on laajennettu uusille mikro-ohjaimille.

Uuden Arduino IDE 2.0-version suorituskykyä ja käyttöliittymää on parannettu uusien ominaisuuksien lisäksi. Niitä ovat esimerkiksi automaattinen koodin täydennys, sisäänrakennettu debuggeri ja sekä synkronointi Arduino Cloud -pilvikehitysympäristön kanssa.

Arduino IDE 2.0:n uusi editori tarjoaa paremman yleisen käyttökokemuksen reagoivan käyttöliittymän ja nopeamman käännösajan. Esimerkiksi sen  automaattinen täydennystyökalu on nopeampi ja auttaa helpommin oppimaan ohjelmointia. Nyt myös editorin taustavärin voi nyt vaihtaa vaalesta tummaksi.

Arduino IDE 2.0:n pilvipalveluun yhdistävä Remote Sketchbook -integraatio on tärkeä ominaisuus, joka huolehtii että ohjelmakoodi pysyy tallessa, ja on helposti käsiteltävissä usemmaltakin koneelta. Arduino Cloudissa ja Arduino Web Editorissa olevia koodeja voidaan muokata IDE 2.0:ssa.

Jos Arduino IDE 2.0:sta ei ole asennettuna kaikkiin koneisiisi, voit hyödyntää selaimen avulla toimivaa Arduino Web Editor kehitysympäristöä. Voit myös työskennellä offline-tilassa ja synkronoida myöhemmin, jos haluat työskennellä tällä tavalla.

Arduino IDE 2.0 sisältää entistä monipuolisemman sarjapiirturin, jolla voi seurata graafisessa muodossa Arduino-korttisi lähettämiä tietoja ja muuttujia. Virheidenjäljitystä varten Arduino IDE 2.0 on lisätty kauan kaivattu debuggeri, jolla voi tehdä  lähdekooditason virheenjäljitystä laitteistossa pyörivään koodiin.

IDE 2.0:n debuggeri on yhteensopiva kaikkien ARM-prosessoria käyttävien SAMD-levyjen kanssa. Arduino Zero toimi suoraan debuggerin kanssa, koska siinä on jo sisäänrakennettu laitteistotason debuggeritoiminnallisuus.  Muilla tuetuilla prosessorialustoilla tarvitaan kuitenkin erillinen laitteistotason debuggerilaite, joka voi olla Atmel-ICE tai Segger J-Link.

Virheenjäljitys tukee vain ARM-prosessoreja, eikä sitä voi hyödyntää  klassisten Arduino Uno- ja muiden vanhempien levyjen kanssa. Uusi Arduino IDE 2.0 on saatavilla ilmaiseksi Windowsille, macOS:lle ja Linuxille. Se on sisäiseltä totetukseltaan hyvin erilainen kuin aikaisemmat Java-kielellä toteutetut versiot. Uusi versio perustuu avoimeen Eclipse Theia -kehykseen.  Käyttöliittymä on kirjoitettu TypeScriptillä, kun taas suurin osa taustasta on kirjoitettu Golangilla.

Uusittu Arduino IDE 2.0 tukee Arduino-ratkaisujen lisäksi myös ESP32- ja ESP8266-pohjaisia mikro-ohjainkortteja. Tukiluetteloon on listattu niistä ainakin ESP32-S2-, S3- ja C3-piirisarjat.

Lisää: Arduino (LINKKI), Arduino IDE 2.0-lisätietoa (LINKKI) ja lataussivusto (LINKKI).