Tämän vuoden insinöörityönpalkinto – neljä kovaa ehdokasta

Kuvan akustisen mittauskameran lisäksi  kolme muuta suomalaisinnovaatiota  on ehdolla insinöörityöpalkinnon 2022 saajiksi. Mukana ovat NL Acousticsin lisäksi koronatesti, paperikoneiden kuormituskeksintö  ja työkoneiden simulaattori. 30 000 euron palkinnon jakavat marraskuussa Tekniikan akateemiset TEK ja Tekniska Föreningen i Finland TFiF.

Noiseless Acosticsin kehittäjäjoukkoa. Kuvassa toimitusjohtaja DI Kai Saksela (vasemmalla), TkT Robert Albrecht, DI Jonas Nyberg ja DI Manu Niukkanen. Kuva: Markus Sommers. Lisää yrityksestä Uusiteknologia.fi:n uutisosuudesta (LINKKI).

Suomalainen insinöörityöpalkinnolla halutaan nostaa vuosittain esiin tutkijoita ja kehittäjiä uusien tekniikan takaa. Palkinnon saajaa sai ehdottaa kuka vain. Niistä TEKin teknologiavaliokunta valitsi neljä finalistia. TEKin ja TFiFin hallitukset päättävät voittajan, joka julkaistaan marraskuussa 2022. Palkintoa on jaettu jo vuodesta 1980.

Valituista finalisteista turkulainen Abacus Diagnostican uusi GenomEra-niminen PCR-testijärjestelmä on infektiotaudeille, kuten koronalle. Se ei vaadi puhdastiloja, erityiskoulutettua henkilökuntaa eikä pitkää odotusaikaa. GenomEralla tehdyn testin tulokset valmistuvat automaattisesti noin tunnissa.

Helsinkiläisen nykyisin yhdysvaltalaisomisteisen Noiseless Acousticsin akustinen kamera muodostaa 124 mikrofonin avulla ääni- ja ultraäänisignaaleista laskennan avulla ruudulleen kuvan, joka näyttää reaaliajassa käyttäjälle äänilähteiden suunnan.

Creanexin simulaattorikehittäjät: DI Timo Mustonen (vasemmalla), toimitusjohtaja DI Markku Pusenius, insinööri Harri Niemi sekä insinööri Juha Silen. Kuvasta puuttuu insinööri Jukka-Pekka Rajala. Kuva: Markus Sommers

Kolmantena ehdokkaana on paperikoneiden telaston OptiCalender Multinip -kuormitusratkaisu. Se syntyi 1990-luvun alussa Valmetin tehtaalla diplomityönä. Juha Lipposen ja Pekka Koivukunnaksen patentoitu keksintö mahdollistaa aikakauslehtipaperikoneen monitelakalanterin telaston kuormittamisen niin, että jokainen tela kuormittuu yhtä paljon.

Neljäs ehdokas insinöörityönpalkinnoksi on tamperelaisen Creanexin työkoneiden simulaattoriteknologia, jonka avulla voi opetella esimerkiksi metsä- ja kaivoskoneiden käyttöä tai ajoneuvoyhdistelmien ja raitiovaunun ajamista. Creanex on jo toimittanut maailmalla jo yli 600 koulutus- ja tuotekehityssimulaattoria.

Lisää: Katso esittelyvideot insinöörityö 2022 -palkintoehdokkaista:  Abacus Diagnostican GenomEra (LINKKI), Noiseless Acousticsin NL Camera (LINKKI), OptiCalender Multinip (LINKKI) ja Creanex (LINKKI) sekä aiemmin palkinnon saaneet (LINKKI).

Aloituskuva: NL Acoustics