Valoo investoi satoja miljoonia Suomeen

Nimeä vaihtanut kuituoperaattori Valoo investoi Suomeen satoja miljoonia ja rakentaa jo ensi vuonna kymmeniä tuhansia uusia valokuituliittymiä eri puolilla Suomea. Työsarkaa muiden kuituoperaattorien kanssa riittää, sillä valokuituverkkoja on Suomessa vasta alle puolet siitä, mitä Ruotsissa.

Aiemmin Täyskuitu-nimellä tunnetun Valoon laajentumisohjelma on ensimmäinen osa yhtiön monivuotista rakentamissuunnitelmaa, jolla rakennetaan ilmaiset valokuituyhteydet sadoille tuhansille suomalaisille. Yrityksen mukaan investoinnin koko ajalta on useita satoja miljoonia euroja.

Suomi on tullut kuituverkoissa Ruotsin perästä. Vaikka tarve rakentaa lisää valokuituverkkoja on ollut akuutti jo pitkään. Ruotsissa valokuituverkon piirissä on Valoon mukaan pitkälti yli 90 prosenttia kodeista, on vastaava luku Suomessa vain reilut 40 prosenttia.

Lisäksi tietoliikenneinfran kehittämisessä ekologisuus on tulevaisuudessa entistä olen naisempi näkökulma. Valoon mukaan esimerkiksi mobiililiittymään verrattuna valokuituyhteys kuluttaa jopa yli 95 prosenttia vähemmän sähköä.

Valoo toi ensimmäisenä toimijana valokuitumarkkinoille verkon asentamisen ja urakoinnin ilman minkäänlaisia kustannuksia asiakkaalle. Valoo-nimen lisäksi Täyskuitu pysyy yrityksen mukaan mukana tuotenimenä. Lisäksi Valoo-kattobrändin alla aiotaan tuoda myös uutta liiketoimintaa. Valoon taustalla on Adola Oy, jonka omistavat infrasijoitusyhtiö DIF Capital Partners ja valtion pääosin hallitsema Cinia Oy.

Lisää: Uusiteknologia.fi:ssä julkaistut kuituun liittyvät uutiset (LINKKI).

Kuvituskuva: Cinia