Tulli kerää pois Venäjälle vietävää elektroniikkaa

Tulli on löytänyt  Venäjälle menossa olevista kuljetuksista heinä-elokuussa lisää EU-pakotteiden kieltämää tietotekniikkaa sekä muuta elektroniikkaa. Pakotteet sisältävät elektroniikan lisäksi myös veneilyyn liittyviä tarvikkeita, pienkoptereita ja optisia laitteita.  Eniten kuljetuksia on pysäytetty maantieliikenteessä Vaalimaalla.

Tulli on aloittanut jo 250 esiselvitystä EU-pakotteiden alaisista kuljetuksista. Näistä esitutkintaan on edennyt noin 120 tapausta. Kuluvan vuoden maalis-toukokuussa pysäytettiin tietotekniikkaa, kuten tietokoneita, kiintolevyjä, palvelinkoneita, ja muuta elektroniikkaa, merenkulkuun ja veneilyyn liittyviä tarvikkeita. veneitä, sekä optisia laitteita.

Heinä-elokuussa pakotteiden alaisissa kuljetuksissa oli myös lisää tietokoneita, matkapuhelimia ja muuta elektroniikkaa.  Myös veneilyyn liittyviä tarvikkeita, kuten kalastustutkia, sekä droneja pysäytettiin. Osa pakotevalvontaan kuuluvista tavaroista on ns. kaksikäyttötuotteita eli tuotteita, joita voidaan käyttää sekä siviili- että sotilastarkoituksiin.

Tulli valvoo EU-pakotteita tavaravirtojen riskianalyysin pohjalta sekä suoraan tullitoimipaikoilla. Työ on jatkunut pakotteiden asettamisen jälkeen kiinteänä osana Tullin päivittäistä valvontatyötä, mutta ilmoitusmäärät ovat nousseet voimakkaasti.

’’EU:n Venäjälle asettamiin pakotteisiin liittyen tulli-ilmoitusten kautta käsittelyyn on noussut yli 16 000 tapausta, joista lähes tuhanteen olemme tehneet kohdennetun tarkastuksen’’, sanoo Tullin valvontaosaston johtaja Sami Rakshit. Hänen mukaansa Tulli hoitaa pakotteiden valvontaa tietopohjaisesti mahdollisimman pitkälle ja olemme muokanneet tavaravirtoihin kohdistuvaa riskianalyysiamme siten, että EU:n Venäjälle kohdistamien pakotteiden valvonta on tarkoituksenmukaista ja tehokasta.

Lisää: Aiemmat EU:n Venäjän vientipakotteita käsitelleet uutiset (LINKKI).

Kuvituskuva: Tulli