Espoo myy maata uutta datakeskusta varten 26,6 miljoonalla eurolla

Espoon kaupunki kertoo myyvänsä Microsoftille noin 21,6 hehtaarin suuruisen maa-alueen Hepokorvenkalliosta Högnäsistä uutta datakeskushankkeen toteuttamista varten. Kauppahinta on noin 26,6 miljoonaa euroa. Kaupunginhallituksen elinkeino- ja kilpailukykyjaosto päättää kaupasta lopullisesti kokouksessaan ensi maanantaina.

Microsoft ja Fortum ovat toimittaneet Espoon kaupungille yhteisen hakemuksen, jolla amerikkalaisyritys hakee myyntipäätöstä kiinteistökaupan toteuttamiseksi datakeskushanketta varten. Se rakennettaisiin Hepokorpeen Kehä III:n ja Bodominjärven väliselle pelto- ja metsäalueelle.

Fortum rakentaa datakeskuksen yhteyteen suuren mittaluokan hukkalämmön kierrätyksen kaukolämpöverkkoon.  Kaupan kohteena olevat alueet on asemakaavassa nyt osoitettu teollisuus- ja varastorakennusten korttelialueiksi.

Espoon valtuusto on jo hyväksynyt Hepokorvenkallion asemakaavan, mutta valituksesta johtuen myytävien alueiden asemakaava ei ole tullut voimaan. Lopullisen kauppakirjan allekirjoittaminen vaatii sen, että asemakaava on tullut lainvoimaiseksi.

Microsoftin uusi datakeskus tukee Espoon tavoitetta olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä ja tässä tavoitteessa Hepokorven datakeskushanke olisi kaupungin ilmastovaikutusten arvioinnin perusteella keskeinen tekijä. Fortum on sitoutunut tuottamaan Espoon kaukolämmön hiilineutraalisti viimeistään vuonna 2029.

Espoon lisäksi Microsoft aikoo rakentaa datakeskuksen myös Kirkkonummelle sekä Vihtiin, joiden osalta myös syntyvä lämpl hyödynnetään  kaukolämmöksi.  Datakeskusten tuottama päästötön hukkalämpö tulee kattamaan noin 40 prosenttia Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen noin 250 000 kaukolämmön käyttäjän lämmöntarpeesta.

Lisää: Aiemmat Microsoftin ja muiden uusia datakeskuksia käsittelevät uutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).

Kuva: Ramboll