Tekoälyä hyödyntävä robottifirma jäi eloon

Pitkän linjan tekoälyä hyödyntävä startup-yritys ZenRobotics meinasi mennä kesällä  jo konkurssiin, mutta jatkajaksi löytyi lopuilta amerikkalais-irlantilainen teollisuuskonserni Terex. Nyt yritys on saanut lisää tilauksia ja uusin robottiasema aloittaa toimintansa Helsingin Tattarisuolla ensi vuoden aikana.

Purku- ja rakennusjätteiden käsittely on muuttumassa lähivuosina dramaattisesti. Siksi helsinkiläinen Kuljetusrinki Oy tilasi ZenRoboticsilta tekoälyyn perustuvan automatisoidun robottilajittelulinjan. Tällä hetkellä Kuljetusrinki käsittelee jätemateriaaleja pääkaupunkiseudulla perinteisin menetelmin.

Kuljetusrinki näkee merkittäviä etuja lajittelulla tekoälyrobotiikkaa hyödyntäen. ’’Aikaisemmin jätteiden lajittelu ei ole ollut helppoa, mutta jatkossa itsenäisesti työskentelevät robotit tekevät työn. Tämä on valtava parannus”, sanoo Kuljetusringin hallituksen puheenjohtaja, Sami Aro.

Uuden robotisoidun lajittelulaitoksen toiminta alkaa Helsingin Tattarisuolla 2023. Se sisältää useita tekoälyohjattuja robotteja, jotka poimivat puhdasta sekä käsiteltyä ja painekyllästettyä puuta, ei-magneettisia metalleja, kuten alumiinia, kuparia, messinkiä sekä ruostumatonta terästä, kovamuoveja, kuten polyeteeniä ja polypropeenia, kiviaineksia ja paljon muuta.

Robottien nopeus on yli 6000 poimintaa tunnissa. Yksittäisen poimittavan kappaleen paino voi olla jopa 30 kiloa.  Robottijärjestelmä skannaa lajitteluhihnalla virtaavaa jätettä useilla kehittyneillä antureilla, joiden signaaleja tekoäly analysoi.

Prosessin lopputuloksena syntyy myös valtava määrä dataa jätteestä ja sen koostumuksesta. Datan avulla robottijärjestelmää voidaan kehittää.  Järjestelmää voidaan käyttää myös lähes ympäri vuorokauden. Ja laajentaminen myös helppoa.

”Kun jätemäärät kasvavat, me vain lisäämme robotteja, sanoo Tattarisuolle Helsingiin uuutta laitosta rakentavan Kuljetusringin Sami Aho.

Kuljetusringin järjestelmää voidaan helposti käyttää myös uusien teknologioiden testaamiseen, sillä se tulee sijaitsemaan vain muutaman minuutin ajomatkan päässä kehittäjäyritys ZenRoboticsin tiloista Aviapoliksessa, lähellä Helsinki-Vantaan lentoasemaa. Myös ZenRobotics hyötyy siitä, että asiakas on lähes kävelymatkan päässä.

”Olemme innoissamme, että lähellämme on tällainen lajittelulaitos. Kuljetusringin uusi laitos helpottaa tuotekehitystämme, koska uusia innovaatioita voidaan testata siellä milloin tahansa. Läheinen yhteistyö asiakkaidemme kanssa on meille tärkeää”, sanoo ZenRoboticsin toimitusjohtaja Jarmo Ruohonen. Taustaa antaa myös uusi omistaja amerikkalais-irlantilainen Terex, jolla on laajaa konepajatoimintaa maailmalla. ZenRobotics aloitti uudenlaisen tekoälyyn ja robotiikkaan perustuvan kierrätysratkaisun kehittämisen vuonna 2007.

Lisää: ZenRoboticsin tiedote Terex-kaupasta (LINKKI) ja aiemmat ZenRoboticsia käsitelleet uutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).

Kuvat: ZenRobotics.