FinnBuild22: Robotti printtaa kiertotalousbetonia

Helsingin rakennusalan FindBuild22-messuilla valittiin eilen rakennusalan uusin ykkösinnovaatio. Tänä vuonna palkinnon sai Hyperion Roboticsin kietotalousbetonia 3D-printtaava mikrotehdas. Liikuteltava betonipursotusrobotti on syntynyt Aalto-yliopistossa.

Kilpailun voittaneen Hyperion Roboticsin 3D-tulostusta hyödyntävä mikrotehdas sisältää teollisuusrobotin 3D-printaamista varten, siilon, pumpun sekä ohjelmiston, jolla rakenteet suunnitellaan.

Uusi teknologia mahdollistaa rakenteiden suunnittelun niin, että materiaalia säästyy jopa 75 prosenttia perinteisiin valettuihin betonirakenteisiin verrattuna.  Sen betonisekoitteissa on hyödynnetty teollisuuden jätevirtoja. Näin on mahdollista vähentää kasvihuonepäästöjä jopa 90 prosenttia.

Kaikkiaan FinnBuild Highlights -kilpailuun haki 35 yritystä uutuustuotteillaan, joista yhdeksän valittiin Highlights-tuotteeksi. Ne saivat messuilla lisänäkyvyydellä ja voittaja lisäksi 10 000 euron palkintorahan messusäätiöltä. Voittanut Hyperion Robotics oli kilpailun ainoa startup -yritys.

FinnBuild on rakentamisen ja talotekniikka-alan suurin suomalaistapahtuma, joka ei korona takia järjestetty kaksi vuotta sitten. Viimeksi vuonna 2018 tapahtumassa keräsi Pasilan messuhalleihin yhteen yli 25 000 kävijää. Tämänkertainen FinnBuld22 jatkuu vielä torstaihin 6.10.2022 asti.

Lisää: Hyperion Robotics (LINKKI).

Kuvat: Hyperion Robotics