Kansallisgalleria ja Sitra pilotoivat metaversumia

Kansallisgalleria, Decentraland ja Sitra ovat toteuttaneet digitaalisen version vuoden 1900 Pariisin maailmannäyttelyn Suomen paviljongista. Hankkeen tavoitteena on innostaa taiteen ystäviä tutustumaan uusimpaan virtuaaliseen digitekniikkaan.

Virtuaalimaailma Decentralandiin noussut Finnish Metagallery -paviljonki on tutkimusmatka virtuaalimaailmojen mahdollisuuksiin.  Vierailijat pääsevät vaikuttamaan myös paviljongissa esillä olevaan taiteeseen ja äänestämään lisättävistä teoksista.

Historiallinen Suomen paviljonki on herättänyt kiinnostusta ja innostusta aiemminkin. Aalto Media Lab on tehnyt professori Lily Diaz-Kommosen johdolla siitä 3D-mallinnoksen, jota voi ihailla Designmuseossa Helsingissä.

Digitaalisten mahdollisuuksien tutkiminen on taidemuseoille entistä tärkeämpää, koska ne voivat inspiroida käyttäjiä välittämättä maantieteellisestä sijainnista.

“Kasvava määrä ihmisiä käyttää digitaalisia palveluita ensisijaisesti, ei fyysisen maailman jatkeena’’, kertoo Digitaalinen Kansallisgalleria -ohjelman johtaja Johanna Eiramo.

Kansallisgallerian hallitus perusti äsken kolmivuotisen digitaalinen kansallisgalleria -ohjelman, jossa luodaan toimiva pohja tuleville digitaalisille ja elämyksellisille palveluille verkossa. Ohjelman vetäjäksi nimitettiin kesäkuun alussa Ateneumin viestintäpäällikkönä toiminut Johanna Eiramo.

Uusi Finnish Metagallery tuo myös monipuolista ja arvokasta tietoa seuraavan sukupolven internetistä ja edistää siten suomalaisen web 3.0 -ekosysteemin muovautumista. Jos Suomessa ei panosteta web 3.0:n kehitykseen, olemme vaarassa jäädä jälkeen seuraavan sukupolven internetin kehittämisestä ja hyödyntämisestä.

’’Projekti on edellyttänyt monipuolista yhteistyötä, jatkuvaa innovointia, testaamista ja nopeaa oppimista kaikilta. On erittäin palkitsevaa päästä avaamaan metaversumin ovet taiteen ystäville tällaisella projektilla, joka kiinnostaa myös kansainvälisesti”, sanoo Marja Konttinen, Decentraland Foundation.

Decentraland on lohkoketjuteknologiaa hyödyntävä virtuaalimaailma. Sen museoalueesta (Museum District) vastaava ryhmä lahjoitti Kansallisgallerialle virtuaalisen tontin määräajaksi veloituksetta. Metagalleria-paviljongin on toteuttanut design- ja innovaatiostudio Adventure Club avoimella lähdekoodilla.

Lisää: Decentraland.sivusto  (LINKKI) ja erillisnäyttelyt (LINKKI).