Kotiautomaatio tulossa käyttöön – Matter 1.0 pohjaksi

Kotiautomaatio on saamassa uuden lähdön Matter 1.0 -standardista ja sertifiointiohjelmasta. Mukana on maailmanlaajuisesti lähes 300 yritystä Infineonin, NXP:n ja Siliconlabsin tyyppisistä piiritaloista kulutuselektroniikkayritysiin ja verkon nettijätteihin. Tarjolla on myös sertifiointipalvelut kahdeksalta testilaboratoriolta.

Kotiautomaatiota vakioiva Connectivity Standards Alliance (CSA) yrityksineen ovat julkistaneet Matter 1.0 -standardin ja sertifiointiohjelman, jotka luovat perustan älytekniikan käytölle kodeissa. Matterin ensimmäinen versio toimii ethernetin, wifin ja threadin kautta. Uusi standardi nopeuttaa älykotiratkaisujen käyttöönottoa todistamalla eri merkkien ja käyttöjärjestelmien laitteiden yhteentoimivuuden ja yhteensopivuuden.  Laitteissa on mahdollista käyttää useita rinnakkaisia yhteyksiä yhtäaikaisesti.

Matter 1.0 -standardin luvataan yhdistävän hajanaiset älykodin tekniikat entistä toimivimmiksi, yksinkertaisemmiksi ja turvallisemmiksi. Sen keskeinen osa on tietoturva, jossa jokainen verkkoon liittyvä laite tullaan todentamaan ja jokainen viestikin on salattu ja todennettu.

Laitteiden käyttöönotossa  Matter käyttää Bluetooth Low Energy -tekniikkaa. Matter 1.0 -määritykset sisältävä myös testausohjeet, testaustyökaluja sekä Matter-sertifiointiohjelman. Sulautettujen laitteiden kehittäjille suunnattu avoimen lähdekoodin referenssisuunnitteluohjelmiston kehityspaketti (SDK) on myös valmis.

Kuva: NXP

Matter 1.0 -standardin julkistuksen yhteydessä kerrottiin myös, että tarjolla on kahdeksan valtuutettua testilaboratoriota tuotesertifioinnille. Sertifiointi kattaa Matterin lisäksi myös radio-osuudet.

Uusi Matter 1.0 tarjoaa yhtenäisen ratkaisun älykodin sovelluksiin, mukaan lukien uudenlaiset älylukot, valaistusratkaisut, termostaatit, turvajärjestelmät, anturit ja kotien erilaiset medialaitteet. Mukana ovat CSA-järjestön 280 jäsenyritystä, joissa on mukana erilaisia ohjelmisto, piiri- ja laiteyrityksiä.

Matter-yhteisössä on toimijoita isoista pienempiin esimerkiksi Amazon, Apple, Comcast, Google, Infineon, Signify ja SmartThings. Markkinatutkimusyhtiö ABI Research ennustaa, että jo vuoteen 2030 mennessä yli 1,5 miljardia Matter-sertifioitua laitetta toimitetaan asiakkaille.

Lisää: CSA-yhteisö (LINKKI) ja Matter 1.0 .tiedote (LINKKI) sekä Matter-standardia käsitelleet aiemmat Uusiteknologia.fi:n uutiset (LINKKI).

Aloituskuva ja piirros: Infineonin Matter-sivusto (LINKKI)