Lisää ulkomaisia ohjelmisto-osaajia

Suomalaisten ohjelmistoyritysten kasvua jarruttaa pula kotimaisista osaajista, mutta samalla osaajia olisi  saatava ulkomailta, selviää Jyväskylän yliopistossa uudesta selvityksestä. Kartoitus toteutettiin yhteistyössä Software E-Business Finlandin ja Teknologiateollisuuden kanssa.

Iso osa kartoitukseen vastanneista ohjelmistoyrityksistä odottaa kasvua, mutta osaajapula ja puutteellinen tuki esimerkiksi pienten yritysten kansainvälistymiseen jarruttavat kehitystä. Erityisen vaikeaa tuen saaminen on, jos yrityksellä ei ole lainkaan kotimaisia asiakkaita.

’’Suomessa ei ole olemassa julkisia rahoitusrakenteita, jossa tämäntyyppistä liiketoimintamallia voisi edes esittää. Tämä osaltaan hidastaa pienten ohjelmistoyritysten kansainvälistymistä ja alan yleistä kehittymistä’’, sanoo kartoituksesta vastannut tutkimusavustaja Anssi Sorvisto.  Tukea toivotaan kansainvälistymiseen ja ulkomaalaisen työvoiman rekrytointeihin.

’’Kartoituksesta selviää, että lähes 80 prosenttia yrityksistä ei ole palkannut työntekijöitä ulkomailta. Jos tukea olisi tarjolla ensimmäisen kansainvälisen työntekijän palkkaamiseen, se voisi alentaa kynnystä tuleviin rekrytointeihin’’, Anssi Sorvisto arvioi.

Etätyöt myös mahdollistavat ulkomailla oleskelevien osaajien hyödyntämisen ohjelmistoalan kasvussa. Samalla kansainvälisen työvoiman palkkaaminen saattaa kuitenkin vaatia yrityksen työkielen muuttamista englanniksi. Tämä saattaa Sorviston mukaansa  jarruttaa rekrytointien tekemistä.

Ohjelmistokartoitus toteutettiin Jyväskylän yliopiston StartupLabin toimesta yhteistyössä Helsingin yliopiston, Vaasan yliopiston, Software E-Business Finlandin ja Teknologiateollisuus ry:n. Kartoitus on tarkoitus toteuttaa jatkossa kahden vuode välein.

Kuvituskuva: Jyväskylän yliopisto / Mostphotos