Aurinkokennoja tulevaisuuden älyvaatteisiin

Tulevaisuuden älytekstiileihin upotetut aurinkokennot voivat tuoda ratkaisun uudenlaisiin elektroniikan energiantarpeisiin. Aalto-yliopiston verkossa julkaisema Sun-powered textiles -kirja esittelelee uusimmat keinot ja ideat, joilla älytekstiilistä viedään tuotantoon. 

Aalto-yliopiston insinöörit, muotoilijat ja tekstiilisuunnittelijat kehittivät Sun-powered textiles -hankkeessa (2019–2020) uuden tavan liittää aurinkokennoja tekstiileihin. Kun aiemmin aurinkokennot lisättiin kankaan päälle, nyt ne voidaan upottaa tekstiilin sisään, jolloin tekstiili on sekä esteettisempi että käytännöllisempi.

Kennot kestävät kulutusta paremmin ja tekstiilin voi myös pestä.  Uudenlaiset aurinkokennoratkaisut voivat tehdä tulevaisuuden älyvaatteista nykyistä käyttökelpoisimpia, kun erillisiä pattereita tai akkuja ei tarvita. Tekstiilejä on myös helpompi käyttää, kun niitä ei tarvitse muistaa ladata.

Sun-powered textiles on kirjoitettu oppaaksi erityisesti tuotekehittelijöille ja suunnittelijoille. Siihen on koottu tutkimushankkeessa saadut opit ja vinkit siihen, miten jo markkinoilla olevia aurinkokennoja voidaan käyttää hyödyksi ja kuinka tekstiilit pitää suunnitella, jotta ne toimivat parhaiten yhdessä kennojen kanssa.

Kirjasta löytyy konkreettiset ohjeet siihen, miten valita sopiva aurinkokenno, minkälaisia tapoja on integroida aurinkokenno tekstiileihin ja miten lasketaan, kuinka suuri aurinkokennoalueen on oltava, jotta se tuottaa tarpeeksi energiaa tarvittavaan sovellukseen. Tarvittava aurinkokennoteknologia ja tekstiilien valmistuksen materiaalit ovat jo saatavilla.

Lisää: Sun-powered textiles -kirja on ladattavissa ilmaiseksi pdf-tiedostona tai ostettavissa 25 euron hintaan painettuna kirjana (LINKKI) ja aiemmin Uusiteknologia.fi:ssä julkaistut älyvaatteita (LINKKI) sekä puettavaa elektroniikkaa (LINKKI1) (LINKKI2) käsitelleet artikkelit.

Kuvat: Anne Kinnunen/Aalto-yliopisto.