Viihde- ja IT-laitteissa myynti laski – 5G nosti kännyköiden keskihintaa

Viihde-elektroniikan ja kodin tietotekniikan kysyntä laski Elektroniikan tukkukauppiaiden mukaan kuluneen vuoden kolmella ensimmäisellä neljänneksellä kahdeksan prosenttia 307 miljoonaan euroon. Matkapuhelinten myynti nousi tammi-syyskuussa 9,5 prosenttia 774 miljoonaan euroon samalla kun keskihinta kohosi 5G-tekniikan rydittämänä yli 400 euroon.

Uusien 5G-kännyköiden lisäksi keskimyyntihinnat nousivat kaikissa tuoteryhmissä lukuun ottamatta viihde-elektroniikkaa. Kotien it-tekniikoissa vedetään varmaan myös hieman henkeä, sillä kahden edellisen vuoden vertailuluvut ovat pandemian vuoksi erittäin korkeita.

Viihde-elektroniikan myynti taantui tilastojen mukaan eniten televisioiden kohdalla. Kasvua näkyi vain isoissa 75 tuumaisissa malleissa, mutta samalla tv-ruutujen keskihinnat laskivat kolmannella kvartaalilla viime vuoteen nähden. Sen sijaan audiopuoli bluetooth- ja tv-kaiuttimineen kiinnostivat kasvavasti.

Kodin tietotekniikan kysyntä laski lähes kaikissa tuoteryhmissä. Samalla niiden keskihinnat ovat nousseet GfK:n tilastojen mukaan sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä. Kaupan arvo oli miinuksella sekä vuoden kolmannella neljänneksellä (-9,6 %) että tammikuusta syyskuuhun tarkasteltuna (-8,4 %).

Kodin it-tekniikoista kannettavat tietokoneet ja tabletit menestyivät pöytäkoneita ja erillisnäyttöjä paremmin, mutta silti ne kaikki olivat silti GfK:n tilastoissa miinusmerkkisinä.  Lisäksi ännyköiden myyntimäärät laskivat 3,8 prosenttia, mutta 5G-mallien kalliimmat hinnat nostivat sekä keskihintaa että koko markkinaa tammi-syyskuussa 9.5 prosenttia 744,3 miljoonaan euroon. Myös älykelloissa nähtiin jälleen kaksinumeroisia kasvulukemia.

Tiedot käyvät ilmi GfK:n ja Elektroniikan Tukkukauppiaat ry:n tilastoista 1-9/2022 ja 7-9/2022. Elektroniikan Tukkukauppiaat ETK ry on kodintekniikka-alan kaupan elinkeinopoliittinen edunvalvontajärjestö.

Kuvituskuva: DNA