Uusi raportti: Apple on kestävän kehityksen ykkösinnovaattori

Yritykset sitoutuvat viestinnässään jo nettonollapäästöihin, mutta konsulttiyritys Boston Consulting Groupin mukaan vain joka viides on valmis kehittämään tarvittavat ratkaisut. Konsulttiyrityksen tekemän raportin mukaan kännykkämerkki Apple jatkaisi viime vuoden tapaan alan innovatiivisimpana yrityksenä. Muuten listan täyttävät amerikkalaiset yritykset. Mukana on kasvavasti aasialaisia yrityksiä, mutta  eurooppalaisia vain muutamia ja Suomesta tai Ruotsista ei yhtään.  

Boston Consulting Groupin (BCG) vuoden 2022 maailmanlaajuiseen innovaatiotutkimukseen osallistuneista yrityksistä kaksi kolmasosaa pitää ilmastoa ja kestävää kehitystä yrityksen tärkeimpänä prioriteettina. Yli puolet ilmoittaa pitävänsä sekä innovointia että kestävää kehitystä kolmen tärkeimmän prioriteettinsa joukossa. Silti Boston Consultingin raportin mukaan kuitenkin vain noin joka viides yritys on käytännössä valmis kehittämään ilmastoa ja kestävää kehitystä parantavia tuotteita, prosesseja ja liiketoimintamalleja. ’’Aivan liian harvat niistä ovat todella tehneet työtä sisällyttääkseen ilmaston ja kestävän kehityksen prioriteetit innovaatiohankkeisiinsa ja tuottaakseen konkreettisia tuloksia”, sanoo BCG:n osakas Lauri Saarela.

Boston Consultingin innovaatioraportissa mitataan erityisesti ilmaston ja kestävän kehityksen toimintaan sitoutuneita yrityksiä BCG:n oman vertailukehyksen avulla. Näin arvioidaan, miten valmiita yritysten innovaatiokäytännöt ja -alustat ovat. Esimerkiksi  kestävään kehitykseen sitoutuneista yrityksistä 28 prosenttia saa vähintään 80 pistettä (maksimi 100) eli niillä on konsulttiyrityksen mukaan kehittyneet ja harjoitellut innovaatiovalmiudet.

Kännykkämerkki Apple on jo toisena vuonn innovatiivisimpien yritysten kärjessä. Lisäksi Microsoft nousee nyt kaksi sijaa jo toiseksi ja Amazon  kolmanneksi, mutta Googlea operoiva Alphabet putoaa kolme sijaa neljänneksi. Elan Muskin sähköautovalmistaja Tesla säilyttää listalla viidennen sijan.

Aasialaisten osuus listalla on tuplaantunut neljässä vuodessa. Tänä vuonna mukana on viime vuoteen nähden myös neljä uutta nimeä: kiinalainen teknologiayritys ByteDance (45. sija), tekoälystä tunnettu grafiikkateknologiayritys Nvidia (15.), japanilainen Panasonic (46.) ja kenkäverkkoyhtiö Zalando (25.).

Myös autoteollisuus on noussut uudelleen. GM (42.) ja Ford (43.) ovat jälleen 50 parhaan joukossa samalla kun Tesla on viitossijalla ja japanilaisten Toyota sijalla 21. Korealaisen Hyundain sijoitus on nyt 33.

Kaikista listan yrityksistä yli puolet on Pohjois-Amerikasta. Aasiasta tulevien yritysten edustus  on kuitenkin kasvanut. Kun vuonna 2018  sieltä tuli seitsemän yritystä, nyt viisitoista. Eurooppa on edelleen vähemmistössä. Mukana on Siemensin, Philipsin ja Boschin lisäksi SAP ja Zalando. Nokiaa tai Ericsssonia on turha listalta etsiä syystä tai toisesta.

Lisää: Most Innovative Companies, Boston Consulting Group (BCG) 2022. (LINKKI, pdf, vaatii tunnistautumisen)

Kuvituskuva: Shutterstock