Vahva tilauskanta kannattelee teknologiateollisuutta – elektroniikka ja sähkö parhaimpina

Teknologiateollisuuden tilauskanta on uusimman jäsenkyselyn mukaan edelleen vahva, mutta kysyntä on silti alkanut jo heikentyä syksyn edetessä. Parhaiten uusimmassa tilauskantakyselyssä pärjäsi elektroniikka- ja sähkötekninen teollisuus.

Suomalaisen teknologiayritysten kolmas vuosineljännes oli edelleen hyvä. Yritysten saamien uusien tilausten arvo oli hivenen suurempi kuin edellisellä kvartaalilla ja 17 prosenttia suurempi kuin viime vuoden vastaavalla ajanjaksolla.

Reaalisesti tilauskertymän kasvu oli kuitenkin vuodentakaisesta selvästi vaatimattomampi, sillä osa arvon kasvusta selittyy kohonneilla tuottajahinnoilla. Tuottajahinnat olivat kolmannella neljänneksellä noin 15 prosenttia korkeammat kuin vuosi sitten. Tiedot perustuvat Teknologiateollisuus ry:n tuoreeseen tilauskanta- ja henkilötiedusteluun.

Alan tuotanto ja työllisyys pysyvät loppuvuoden vielä kohtalaisen hyvällä tasolla, mutta ensi vuoden alkupuoliskolla on jo odotettavissa  heikkenemistä. Suhtanteen muuttuminen näkyy etenkin tarjouspyynnöissä. Kysyntätilannetta kuvaava saldoluku painui lokakuussa selvästi pakkaselle (-7), ja luku on nyt heikentynyt viisi perättäistä vuosineljännestä. Saldoluku viestii heikentyneestä kysynnästä markkinoilla.

’’Mitään rajua heikentymistä ei ole näillä näkymin edessä, mutta kasvun hiipuminen maailmalla ja euroalueen erittäin vaisu kehitys eivät voi olla vaikuttamatta teknologiateollisuuden ja Suomen vientinäkymiin’’, sanoo johtaja, pääekonomisti Petteri Rautaporras Teknologiateollisuudesta.

Teknologiayritysten tilauskannan arvo oli syyskuun lopussa kuusi prosenttia suurempi kuin kesäkuun lopussa ja 10 prosenttia suurempi kuin vuoden 2021 syyskuussa.

Parhaiten eri teknologiateollisuuden alueista pärjäsi tilauskantakyselyssä elektroniikka- ja sähköteollisuus, joiden uusien tilausten ja tilauskannan arvo nousivat heinä-syyskuussa edelliseen neljännekseen verrattuna. Kyselyn mukaan yritykset saivat uusia tilauksia heinä-syyskuussa euroina 11 prosenttia enemmän kuin huhti-kesäkuussa ja 28 prosenttia enemmän kuin vastaavalla ajanjaksolla vuonna 2021.

Elektroniikka- ja sähköteknisen teollisuuden tilauskannan arvo oli syyskuun lopussa 12 prosenttia suurempi kuin kesäkuun lopussa ja 26 prosenttia suurempi kuin vuoden 2021 syyskuussa. Sen perusteella alueen yritysten liikevaihdon arvioidaan olevan loppuvuoden aikana arvoltaan suurempi kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan. Myös elektroniikka- ja sähköteollisuuden henkilöstömäärä oli syyskuun lopussa  0,1 prosenttia suurempi kuin kesäkuun lopussa. Henkilöstöä oli nyt kaikkiaan  noin 40 500.

Lisää: Teknologiateollisuuden talousnäkymät -raportti 3.11.2022 (LINKKI, pdf)

Kuvituskuva: Valmet Automotive

Päivitetty