Suomalaiskoteihin lisää IoT-laitteita – osin tietämättä

Suomessa otetaan kodeissa kasvavasti käyttöön uusia internettiin kytkettyjä laitteita televisioista älypuntareihin ja muihin terveys- ja valvontalaitteisiin, kertoo Traficomin uusin kulutttajaselvitys. Silti moni ei edes tiedosta verkkoon kytkettyjä laitteita IoT-laitteiksi tai olevaa esineiden internetin kovaa kehitystä.

Traficomin viestintäpalvelujen kuluttajatutkimus toteutettiin alkusyksystä 2022. Tutkimuksia varten on haastateltu vähintään 2000 yli 15-vuotiasta kuluttajaa. Tutkimuksessa selvitettiin kotien internet-liittymiä kuidusta langattomiin, mutta myös IoT-laitteiden hankintaa.

Suomessa yleisin IoT-laite on  älytelevisio, jolla päästään internettiin ja voidaan katsella maksukanavia sekä erillinen audiosoitin tai joku muu verkkoradiojärjestelmä. Kodeista 58 prosentilla on käytössä yksi verkkoon kytketty IoT-laite tai useampi.

Seuraavaksi yleisimpiä IoT-laitteita ovat erilaiset peli- tai liikuntalaitteet kuten kuntopyörät ja -matot sekä älykellot ja aktiivimittarit vaakaratkaisuineen, joiden määrät ovat kovassa kasvussa. IoT-laitteksi helpoimmin ymmärrettäviä kodin turvahälyttimiä tai kameroita on vain 10-11 prosentilla. Puheohjattavia laitteita on kuudella prosentilla.

Lisää: Traficomin kuluttajatutkimus 2022 tulokset. Mukana on IoT-alueen lisäksi myös kuitu- ja nettiyhteydet (LINKKI, pdf).

Kuvituskuva: Shutterstock/UT