Suomi rakentaa uuden satelliitin menetetyn tilalle

Yhteydet Aalto-yliopiston Foresail-1-tiedesatelliittiin on menetetty, mutta samalla on jo käynnistetty uuden ehomman satelliitin rakentaminen.  Uuteen satelliittiin tehdään myös parannuksia tehojärjestelmiin ja ongelmatilanteiden ratkaisemisen mahdollistaviin järjestelmiin.

Takaisku on aina suuri pettymys, mutta vie myös tutkimusta ja opetusta eteenpäin, sanoo satelliitin rakentamista vetänyt apulaisprofessori Jaan Praks.

Aalto-yliopiston ensimmäinen satelliitti Foresail-1 laukaistiin avaruuteen viime toukokuussa. Laukaisu meni hyvin ja yhteys satelliittiin saatiin normaalisti. Kesäkuussa yhteys kuitenkin menetettiin lähettimen tehonnoston jälkeen, eikä yhteyslinkkiä ole enää saatu toimimaan.

Kuva: Foresail-1-satelliitti, Aallon kestävän avaruustieteen ja -tekniikan huippuyksikkö.

Satelliitissa on monia varajärjestelmiä, joita on yritetty aktivoida radioteitse ja työ jatkuu satelliitin kehitystä ja rakentamista vetäneen apulaisprofessori Jaan Praksin mukaan edelleen vaikka yhteyslinkki on hänen mukaansa hyvin todennäköisesti menetetty.

Praks sanoo suoraan, että satelliitin menetys on hänen tiimilleen ja koko huippuyksikölle suuri pettymys. ”Takaiskut kuitenkin aina opettavat ja vievät osaamista ja tutkimusta eteenpäin. Tässäkin projektissa on koulutettu kymmeniä diplomi-insinöörejä ja useita tohtoreita. Täytyy myös muistaa, että Suomen ensimmäinen satelliitti, jo viisi vuotta avaruudessa toiminut Aalto-1, avasi oven koko Suomen avaruusteollisuudelle. Ilman riskinottoa ei tule läpimurtoja”, hän korostaa.

Menetetyn satelliitin tilalle on aloitettu jo uuden rakentaminenAalto-yliopistossa. Se kootaan nopeasti jo tehdyn kehitystyön pohjalta, mutta lisäksi  tehdään parannuksia muun muassa tehojärjestelmiin ja ongelmatilanteiden ratkaisemisen mahdollistaviin järjestelmiin.

Myös hyötykuormista vastaavat tiimit Turun yliopistossa ja Ilmatieteen laitoksella ovat jo rakennustyössä mukana.

Taustaa:  Aalto-yliopiston satelliittitiimi on kehittänyt huippuyksikköä uuden, avoimen satelliittialustan, joka koostuu asentojärjestelmästä, radiosta, keskustietokoneesta, rungosta, antenneista ja asentoantureista.  Järjestelmä on koottu edullisista elektroniikkakomponenteista, jotta tulevaisuuden satelliitit olisivat halvempia. Ne eivät valitettavasti aina kestä avaruuden olosuhteita.

Lisää: Aiemmat Foresail-1-satelliittia käsitelleet uutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI) sekä muut satelliittialueen uutiset (LINKKI).

Aloituskuva: Foresail-1-satelliitti Aalto-yliopiston satelliittilaboratoriassa testaussovittimen sisällä. Kuvaaja Mikko Raskinen/Aalto-yliopisto.