Bosch aloittaa kvanttiyhteistyön IBM:n kanssa – tarkkoja antureita

Berliinissä järjestettävässä Bosch Connected World 2022 -tapahtumassa yritys kertoi aloittavansa IBM:n kanssa  yhteistyön kvanttilaskennasta, mutta investoivansa yrityksen hallituksen puheenjohtaja Stefan Hartungin mukaan myös miljardeja euroja digitalisaation edistämiseen. Boschin teknologiatapahtumassa on mukana tapahtumassa on yli 60 yhteistyötahoa esityksineen.

Bosch tuo IBM-yhteistyöhön vuosien simulointikokemuksen materiaaleista, jotka ovat tärkeitä teollisissa sovelluksissa. Tavoitteena on kvanttilaskennan avulla simuloida uusia materiaaleja, jotta sähkömoottoreissa ja polttokennoissa käytettäville jalometalleille ja maametalleille löydettäisiin ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja.

Bosch tekee kvanttiantureiden tutkimusta laajalla rintamalla. Uusi yhteistyö IBM:n kanssa laajentaa alueen tutkimusta.

Bosch haluaa laskea IBM kvanttitietokoneiden avulla uusien materiaalien ominaisuuksia, joiden toteuttaminen perinteisillä tietokoneilla laskenta olisi hidasta ja monimutkaista. Boschin ja IBM:n asiantuntijat tutkivat yhdessä myös kvanttialgoritmeja.

”Jaamme IBM:lle simulointikokemusta materiaaleista, joilla on hyvin erityiset sovellusalueet. Vastavuoroisesti saamme syvempää ymmärrystä kvanttilaskentaan liittyvistä laitteistoista sekä laskennan voimasta ja siitä, mihin se ylipäätään soveltuu”, Boschin ykkösmies Stefan Hartung sanoi Berliinissä.

Polttokennojen uusien materiaalien lisäksi Bosch on kiinnostunut esimerkiksi sähkömoottoreissa käytettävistä uusista magneeteista, jotka ovat nykyisiä kevyempiä, kompaktimpia, tehokkaampia ja paremmin saatavilla. Lisäksi uudenlaisten kvanttiantureiden avulla yritys pyrkii tekemään myös entistä tarkempia mittauksia.

Boschin mukaan  kvanttiantureilla voi olla lähiaikoina mahdollisuus toteuttaa jopa tuhatkertainen mittaustarkkuus perinteisiin mikromekanisiin MEMS-antureihin verrattuna, joita yritys nyt valmistaa.  Kvanttiantureilla voi olla yrityksen mukaan tärkeä rooli, esimerkiksi neurologisten sairauksien, kuten Alzheimerin taudin diagnostoinnissa.

Saksalaisyritys ilmoitti teknologiataphtuman yhteydessä myös investoivansa kymmenen miljardin euroa digitalisaatioon. Kaksi kolmasosaa siitä yritys aikoo käytttää uusien teknologioiden kehittämiseen ja toiminnan laajentamiseen. Se tarkoitta myös ohjelmistoja, sillä yritys on nykyisin myös merkittävä ohjelmistotalo, jolla on 40 000 ohjelmistoasiantuntijaa.

Lisää: Bosch Connect World 2022, Berliini, 9-10.11.2022 (LINKKI, aloituspuheenvuoro  nettivideona).

Kuva: Bosch