Slush22: Enkelisijoittajat hakevat skaalautuvia teknologioita

Suomen bisnesenkeliverkosto FiBAN:n ja Suomen Teollisuussijoitus Tesin selvitys kertoo enkelisijoittajien hakevan erityisesti helposti skaalautuvia tulevaisuuden teknologioita. Niistä riittää varmasti puhetta myös Helsingin  Slush22-tapahtumassa. Päivitetty 20.11.2022.

Bisnesenkeliverkosto FiBANin jäsenten ja VC-riskisijoitusrahastojen sijoiutuskohteet. Tietojen lähteenä pääosin Orbis, PitchBook, Dealroom, Mergermarket, FiBAN, Vainu.io, Business Finland ja Talouselämä-lehti.
FiBANin jäsenten ja VC-riskisijoittajarahastojen teknologiapanostukset. Tietojen lähteitä pääosin Orbis, PitchBook, Dealroom, Mergermarket, FiBAN, Vainu.io, Business Finland ja Talouselämä-lehti.

Uusimman selvityksen mukaan enkelisijoittajat sijoittavat jo nyt skaalautuviin tulevaisuuden teknologioihin, kuten tekoälyyn ja koneoppimiseen. Kolme suurinta sektoria olivat tulosten mukaan data ja analytiikka, terveysteknologia, sekä tiede ja tekniikka.

Uusimman terveysteknologian suosio on pysynyt vakaana viime vuosina. Tulevaisuuden teknologioiden jatkokehittymisen näkökulmasta oli positiivista, että ohjelmistojen lisäksi myös fyysisiin laitteistoihin sijoitettiin edelleen mittavasti. Siitä kun elää myös kasvussa oleva elektroniikkateollisuutemme.

Enkelisijoittamisen ammattimaistuminen näkyy myös jatkosijoitustutkimuksen tuloksista joista ilmenee, että enkelisijoittajien sijoituskohteiden sektorit ovat lähes yhteneväiset VC-rahastojen sijoituskohteiden kanssa miltei kymmenen vuoden dataa tarkasteltaessa.

Suomessa startup-ekosysteemi on nykyisin aiempaa tiiviimpi, bisnesenkeleiden, pääomasijoittajien ja muiden startup-sijoittajien tehdessä lähemmin yhteistyötä aikaisemmassa vaiheessa. Vastaamaan kasvavaan kiinnostukseen suomalaisen bisnesenkelien FiBAN-verkosto lanseerasi vuonna 2020 uuden jäsenluokan, Angel Friendly Investor, joka on tarkoitettu VC-rahastoille.

Uudet kasvuyrityksen ja heidän innovaationsa ovat tällä viikolla esillä Helsingin messukeskuksessa, jossa järjestetään  17.-18.11.2022 kasvuyrittäjien ja sijoittajien vuosittainen Slush-tapahtuma. Paikalla on tulossa järjestäjien mukaan jopa 4600 startup-yritystä, 2600 sijoittajaa ja koko kävijämäärä olisi 12 000 luokkaa. Seuraavan kerran tapahtuma järjestetään Helsingin messukeskuksessa 30.11.-1.12.2023.

Lisää: FiBAN (LINKKI), Slush22 (LINKKI) ja eri lavojen esitykset (LINKKI) sekä kahden päälavan livevideoyhteydet 17.11.2022 klo 10.00 alkaen (LINKKI).

Kuvituskuva: Slush19 / Elisa 5G