Kännykän hukkaamisen tai varastamisen voi tehdä vaikeammaksi

Kännykän katoamiseen kannattaa varautua jo ennakoon varsinkin kun pikkujoulukausi lähenee. Jos puhelin katoaa tai varastetaan, uuden saa tilalle, mutta hävinneen laitteen tietojen päätyminen vääriin käsiin voi aiheuttaa isompiakin ongelmia. Siksi kannattaa ottaa nämä  teleoperaattorin neuvomat keinot käyttöön ennen juhlakautta.

Aivan ensimmäiseksi kannattaa varmistaa, että liittymän SIM-kortilla on PIN-koodin kysely päällä, ja että SIM-kortin oletuskoodi on vaihdettu vaikeammin arvattavaksi.  Muussa tapauksessa puhelimen päätyessä vääriin käsiin voi pitkäkyntinen laittaa SIM-kortin toiseen puhelimeen ja soittaa sillä mehevät puhelinlaskut tai maksaa mobiilimaksulla menojaan.

Siksi vähintään yhtä tärkeää on estää puhelimen avaaminen lukituskoodilla. Puhelimessa on paljon henkilökohtaista dataa ja käyttöoikeuksia moniin sovelluksiin. Kukaan ei halua näiden päätyvän vääriin käsiin. Lukituskoodin syöttäminen joka kerta puhelinta käytettäessä voi tuntua kankealta, mutta onneksi nykyaikaisiin puhelimiin voi koodin rinnalle ottaa käyttöön myös biometrisiä tunnisteita. Suurin osa uusista puhelimista tukee esimerkiksi sormenjälki- tai kasvotunnistusta.

Jos puhelin on kuitenkin jo hävinnyt tai varastettu, kannattaa tarttua toimeen mahdollisimman pian. Ensitoimi puhelimen katoamisen jälkeen on sulkea liittymä joko nettisivuilla operaattorin itsepalvelussa tai soittamalla oman operaattorin asiakaspalveluun. Tässä ei kannata aikailla, sillä liittymän saa kyllä takaisin auki, jos puhelin löytyy myöhemmin. ”On hyvä huomioida, että vaikka liittymä ja SIM-kortti olisi suljettu, voi lukitsematonta laitetta edelleen käyttää WiFi-verkossa. Puhelimella voi saada paljon ikävää aikaan, jos ulkopuolinen esimerkiksi lukee ja lähettää sillä viestejä, katselee kuvia ja päivittää sosiaalista mediaa”, kertoo DNA-kaupan toimitusjohtaja Sami Aavikko.

Kaikki nykyaikaiset älypuhelimet on mahdollista paikantaa ja lukita helposti puhelinvalmistajan pilvipalvelussa. Jos puhelin on kadonnut tai unohtunut, sitä voi koettaa myös etsiä paikannuspalvelun avulla. Näitä ovat esimerkiksi Applen Etsi iPhoneni (Find My) ja Androidin Paikanna puhelin. Etsinnän helpottamiseksi voi kadonneeseen puhelimeen komentaa myös merkkiäänen soimaan. Paikannustoiminnon avulla voi nähdä laitteen sijainnin kartalla hyvinkin tarkasti, mutta: ”Jos puhelin on varastettu, ammattimaiset varkaat kytkevät usein puhelimen heti pois päältä eikä paikannustoimintoa pysty tällöin hyödyntämään”, DNA:n Aavikko toteaa.

”Kun puhelimen lukitsee etähallinnasta, voi ruudulle asettaa myös oman viestin tai esimerkiksi numeron, johon puhelimen löytäjä voi soittaa. Mikäli laite on kytketty pois päältä, etähallinnan lukituskomento jää tällöin odottamaan ja se suoritetaan, kun laite ilmaantuu uudelleen verkkoon. Näin laitetta ei pysty hyödyntämään, mikäli varas myisi sen eteenpäin”, DNA:n Aavikko vinkkaa. Silti varastettua puhelinta tuskin saa enää kuitenkaan takaisin, joten se kannattaa nollata eli palauttaa etäohjauksessa tehdasasetuksille.

Puhelimen nollaus voi Aavikon mukaan kuulostaa uhkaavalta, mutta kaikki tiedot saa kyllä palautettua uuteen puhelimeen, kunhan ne ovat tallessa pilvessä. Tietojen palautus vaatii ennakointia eli pilvipalvelun varmuuskopioinnin käyttöönottoa jo ennen kuin vahinko tapahtuu. Ja kun muut asiat on hoidettu, on puhelimen kadottua hyvä vielä varmuuden vuoksi vaihtaa myös salasanat eri palveluihin kuten sosiaalisen median tileihin, sähköpostiin ja pilvipalveluun sekä tehdä vahinkoilmoitus omalle vakuutusyhtiölle sekä mahdollinen rikosilmoitus, jota varten tarvitaan myös laitteen yksilöivä IMEI-koodi. Se löytyy laitteen myyntipakkauksesta, joka kannattaakin  laittaa heti talteen uuden puhelimen oston jälkeen.

Helppo perusasia: Useimmiten puhelin kuitenkin katoaa esimerkiksi putoamalla takin taskusta, eikä joudu varastetuksi. Kun puhelin on lukittu eikä siinä ole mitään yksilöiviä tietoja, on rehellisenkin löytäjän mahdotonta löytää puhelimen omistaja ja palauttaa puhelin. Siksi puhelimen suojakannen alle voi vaikkapa jättää sähköpostiosoitteen, johon löytäjä voi laittaa viestiä. Joihinkin puhelimiin vastaavan tiedon saa kirjattua näkymään myös lukitusnäytölle. Lähde: toimitusjohtaja Sami Aavikko, DNA Kauppa Oy.

Kuvituskuva: Shutterstock