Suomalainen satelliittifirma Iceye keräsi kasvavasti VC-rahaa

Suomalaisilla startup-yritykset keräsivät alkuvuodesta historian toiseksi eniten venture capital -rahoituksessa, kertoo pääomasijoittajien järjestön uusin barometri. Isoimmat panokset saivat satelliittiteknologiaa kehittävä Iceye, käytettyjä iphone-puhelimien Swappie ja vihreän vedyn P2X Solutions sekä relaatiotietokantajärjestelmien MariaDB.

Suomalaiset startup-yritykset keräsivät Pääomasijoittajat ry:n mukaan vuoden 2022 ensimmäisen puoliskon aikana 276 miljoonan euron sijoituspotin, joka on historian toiseksi paras puolivuotinen. Tosin eroa vuoden 2021 ensimmäiseen puoliskoon on iso, sillä H1/2021 yritykset keräsivät kaikkiaan 702 miljoonaa euroa.

Osin eroa selittää alun perin startupista ponnistaneet kasvuraketit ovat keränneet lisäksi myöhemmän kasvuvaiheen growth-rahoitusta: Relex 500 miljoonaa ja Aiven 200 miljoonaa. Näistä summista valtaosa on pääomasijoituksia, mutta ne eivät ole mukana venture capital -tilastoissa.

Tämän vuoden puolen vuoden VC-sijoituksista 159 miljoonaa tuli kotimaisilta sijoittajilta ja 117 miljoonaa euroa ulkomaisilta sijoittajilta.  Erityisesti siemenvaiheen sijoitusten määrä kasvoi erittäin merkittävästi.

Siemenvaiheen eli hyvin varhaisen vaiheen startup-sijoituksissa nähtiin vuosipuoliskon aikana myös nousu, jossa venture capital -sijoittajat sijoittivat alkuvaiheen startupeihin lähes 60 miljoonaa, kun vuosi sitten koko vuoden 2021 aikana suomalaisstartupit keräsivät rahoitusta 43 miljoonaa euroa.

Samalla Pääomasijoittajat ry:n julkaiseman barometrin mukaan, ulkomaisten sijoittajien löytämisen kohdeyrityksille katsotaan olevan nyt hieman hankalampaa kuin aiemmin. Toivottavasti sitä helpottanee torstaina Helsingin messukeskuksessa aukeava Slus22-tapahtuma. Siitä lisää taustoja (LINKKI) kautta.

Lisää: Pääomasijoittajat ry;n H1/2022-barometrin tulokset 14.11.2022 (LINKKI).

Kuvituskuva: Iceye