Afrikan peruspuhelimiin KaiOS-käyttöjärjestelmä

Suomalainen kehitysrahoittaja Finnfund sijoittaa 3,4 miljoonaa dollaria KaiOS Technologies -yhtiöön, jonka peruspuhelimien käyttöjärjestelmällä voidaan internetpalvelut tuoda kehitysmaihin älypuhelimia halvemmalla. Finnfund-yhtiö saa rahoituksensa Suomen valtiolta, yksityisiltä pääomamarkkinoilta ja sijoitustensa tuotosta.

Uusimman sijoituksen takana on tuoda mobiilinetti yhä useamman ulottuville kehitysmaissa, joissa asuu nykyisin 3,4 miljardia ihmistä, jotka eivät hyödynnä mobiililaajakaistaa vaikka sellainen olisi saatavilla. Syy tähän on Finnfundin ennen kaikkea älypuhelimen kallis hankintahinta.

Yksinkertaisempi peruspuhelimien KaiOS-käyttöjärjestelmän avulla mobiilinettiyhteys voidaan tuoda myös edullisempien puhelinmallien mukana. Esimerkiksi suomalaisen HMD Globalin kehittämistä Nokia-merkkisistä peruspuhelimista hyödyntää KaiOS-käyttöjärjestelmää.

Tähän mennessä KaiOS-käyttöjärjestelmällä varustettuja puhelimia on myyty jo yli 170 miljoonaa kappaletta ja käyttöjärjestelmällä on yli 90 miljoonaa kuukausittaista käyttäjää. Uuden sijoituksen avulla tarkoitus on laajentaa edelleen KaiOS:n hyödyntämistä kehitysmaissa.

“Tämän sijoituksen avulla KaiOS voi laajentua uusille markkinoille erityisesti Saharan eteläpuolisessa Afrikassa”, sanoo Hong Kongissa pääkonttoria pitävän Kaios Technologies -yhtiön perustaja ja toimitusjohtaja Sebastien Codeville. Yrityksellä on toimintaa Ranskassa, Intiassa ja Kiinassa.

Kehitysrahoittaja Finnfund sijoittaa vuosittain 200–250 miljoonaa euroa 20–30 yritykseen kehitysmaissa. Se keskittyy erityisesti uusiutuvaan energiaan, kestävään metsätalouteen, maatalouteen, rahoitusalaan sekä digitaalisiin ratkaisuihin ja infrastruktuuriin. Yhteensä Finnfundin sijoitukset, sitoumukset ja sijoituspäätökset ovat noin 1,12 miljardia euroa, puolet niistä Afrikassa.

Lisää: KaiOS-käyttöjärjestelmä (LINKKI).

Kuvituskuva: HMD Globalin kestokännykkä 800 Tough 4G hyödyntää KaiOS-käyttöjärjestelmää.