Tutkittua tietoa verkojen energiankulutuksesta

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin tutkimuksen mukaan viestintäverkkojen energiankulutus oli vuosi sitten kokonaisuudessaan noin 650 gigawattituntia. Mukana on niin kiinteät kuin langattomat matkapuhelinverkot.

Kiinteän ja mobiilin verkon energiankulutuksessa oli Traficomin selvityksessä selvä ero, sillä’ radioverkot kattoivat vuosi sitten kokonaiskulutuksesta noin 60 prosenttia, kiinteät liityntäverkot noin 20 prosenttia ja muut verkkojen osat noin 20 prosenttia.

Traficomin mukaan kiinteässä verkossa energiankulutus oli vuosi sitten  0,05 kilowattituntia (kWh) ja matkaviestinverkossa 0,12 kWh siirrettyä gigatavua (Gt) kohden, kun muiden verkonosien energiankulutus jaetaan tasan kummankin verkon kesken.

Vastaavasti yhdellä kilowattitunnilla siirretään matkaviestinverkossa dataa noin 8,5 gigatavua ja kiinteässä verkossa noin 20 guigatavua.

Viestintäverkkojen osalta eniten energiaa kuluttavat loppukäyttäjää lähimpänä olevat verkon osat. Näitä ovat kiinteiden verkkojen osalta liityntäverkko ja matkaviestinverkon osalta radioverkko.  Tarkastelu sisältää matkaviestinverkon kohdalla kaikki sukupolvet 2G:stä 5G:hen ja kiinteän verkon kohdalla teknologiat kupariverkoista valokuituverkkoihin.

Nyt tehty tutkimus viestintäverkkojen energiankulutuksesta ja saadut kulutustiedot ovat vuoden 2021 tuloksia. Traficom toteuttaa viestintäverkkojen energiankulutusta koskevan tiedonkeruun uudelleen loppukeväällä 2023, jolloin saadaan myös jatkotietoa, miten energiakulutus on muuttunut vuoden aikana.

Traficomin mukaan yleisesti kaikki viestintäverkot ovat kehittyneet energiatehokkaammiksi eli kulutetun sähkön määrä siirrettyä tavua kohti on vähentynyt. Silti Traficomin mukaan uusien sukupolvien kehittyminen entistä energiatehokkaammiksi on tärkeää sähkönkulutuksen kasvun hillitsemiseksi.

Lisää: Traficomin tiedote (LINKKI).

Kuvituskuva: Shuttertock