Teollisuudelle keskeistä tehokkaat ja turvalliset yhteydet

Yli yritysrajojen toimiva yhteistyö on tärkeimmällä sijalla teollisuudessa, arvioitiin tänään Nokian Espoossa Karakallion tiloissa järjestetyssä teollisuuden Connected Safe Industry -tapahtumassa. 

Geopoliittinen tilanne haastaa suomalaista teollisuutta uudella tavalla, jossa korostuvat verkottuneet toimintamallit ja tehokkaat yhteydet. Karakallion tapahtumassa olikin keskeistä, kuinka suomalaiset yritykset tekisivät entistä laajemmin ja syvemmin yhteistyötä.

Connect Industry Safe -tapahtumassa Wärtsilän Giuseppe Saragó (vasemmalta) Nokian Jonne Soininen ja Konecranesin Juha Pankakoski. Kuvaaja Seppo Tikkanen/Dimecc.

Tapahtumassa 15. vuosiseminaariaan viettänyt Dimecc tukee teollisuusyritysten sekä tutkimuslaitosten asiantuntijoita yhteen ekosysteemeissä, tutkimusohjelmissa tai muissa palveluissa. Niissä keskitytään esimerkiksi tuotekehitykseen, tuleviin teknologioihin tai uuteen liiketoimintaan.

”Yhteistoiminnan kasvu näkyy Dimeccin toiminnan kasvuna, sillä vuonna 2021 kasvoimme 38 prosenttia, ja tänä vuonna noin 10 prosenttia. Ainakin meidän puitteissamme tehdyn TKI-työn määrä teollisuudessa on kasvanut ja siitä kertoo myös ekosysteemiemme määrän ja jäsenmäärän merkittävä kasvu”, toteaa Dimeccin toimitusjohtaja Harri Kulmala.

Konkreettista yli yritysrajojen toimivan yhteistyön mallia näyttää Wärtsilän Sustainable Technology Hub (STH) Vaasassa, jossa sijaitsee avoin FAME-ekosysteemin (Finnish Additive Manufacturing Ecosystem) 3D-tulostuskokeilukeskus AM Campus. Se jakaa avoimesti tiloja, laitteita sekä tietoa 3D-tulosteista ja niiden teknisistä ratkaisuista.

Business Finlandilla on lisäksi kaksi ohjelmaa, joissa teemat ovat teollisuuden keskuudessa keskeisiä: Sustainable  Manufacturing ja Digital Trust Finland. Nokia on mukana Dimeccin johtamassa FAMN-ekosysteemissä (Finnish Advanced Manufacturing Ecosystem) ja AISA-projektissa (AI based Situational Awareness), jossa kehitetään tekoälyä ja huippunopeita langattomia tietoliikenneyhteyksiä käyttäviä teollisuuden automaatiosovelluksia.

”Business Finlandin rahoitus on mahdollistanut uuden kehittämisen yhteistyössä parhaiden suomalaistoimijoiden kanssa. Tässä kaikessa yhteistyö ekosysteemikumppaniemme kanssa on tärkeää”, sanoo Tuuli Ahava, Nokian digitaalisen automaation johtaja.

Konecranesille Dimeccin palkinto

Tapahtumassa palkittiin Konecranes myös tutkimusyhteisö Dimeccin tämän vuoden palkinnolla yrityksen aktiivisesta osallistumisesta InDEx-ohjelmaan sekä esimerkillisestä yhteiskehittämisestä ohjelmissa ja ekosysteemeissä. InDEx-ohjelmassa toteutettiin älytehtaan prototyyppi, jossa testattiin esimerkiksi datanjakamista ja yhteisiä rajapintoja. Kokeilussa Konecranesin lisäksi Danfoss ja Fastems integroivat toimintojaan samaan alustaan, joka toimi älytehtaan hajautetun ohjausjärjestelmän prototyyppinä.

Kuvituskuva: Nokia

Päivitetty 24.11.2022