Vanhasta Motorola-prosessorista uusittu retroversio

Vanhentuneita suorittimia on edelleen tarjolla erikoisversioina esimerkiksi automaatio- tai lääketieteen laitteisiin. Sellainen on esimerkiksi Rochester Electronicsin Motorolan  90-luvun 32-bittinen MC68040FE. Yritys tarjoaa asiakkailleen kaikkiaan 200 000 lakkautettua piiriversiota  yli 15 miljoonan piirin varastostosta kiekkoineen ja lopullisine piireineen.

Vanhoja suorittimia tarvitaan edekkeen erikoisalueilla. Siksi amerikkalainen Rochester Electronics on erikoistunut tarjoamaan niitä uusissa nykyvaatimuksiin paremmin sopivissa koteloissa. Yritys on tehnyt sopimukset lakkautettujen piirien toimituksista yli 70 puolijohdevalmistajan kanssa.

Piirien jakelun lisäksi Rochester on myös puolijohdevalmistaja lisenssien kautta. Yritys onkin valmistanut tähän mennessä yli 20 000 lakkautettua piirityyppiä asiakkailleen. Heidän sunnittelutiimillä on laaja kokemus piirien siirtämisestä tuotantoon. Näin yritys voi jatkaa vanhojenkin suoritinpiirituotteiden elinkaarta ja toimituksia asiakkaille, jotka eivät saa niitä enää alkuperäisiltä valmistajilta.

Kuva: Rochester Elecronics

Alkuaan yrityksen palveluun kuului vain eri valmistajien kiekkotuotteiden varastointi tulevaisuutta varten. Siitä toiminta laajeni kiekkojen jatkoprosessointiin lopullisiksi siruiksi ja niiden hermeettiseen kotelointiin. Nykyisin Rochester ei tuota vain vanhoja piirejä vaan luo niistä jopa uusia versioita, jotka ovat parempia kuin aiemmat piirivalmistajien omat loppupiirit.

Hyvä esimerkki uusista retropiireistä on Motorolan vuonna 1990 julkistama32-bittinen MC68040FE-mikro-ohjain. Se on pakattu nyt uuteen hermeettiseen koteloon, joita voidaan hyödyntää lääketieteellisissä laitteissa. Ceramic Quad Flat Package (CQFP) -kotelon lisäksi tarjolla on edullisempi hermeettinen 184 lead Cerquad (Ceramic Quad Flat) -koteloversio.

Yritys tekee myös 90-luvulla julkistettuja DSP-suorittimia kuten Texas Instrumentsin TMS320C31- ja TMS320LC31-piirejä. Niihin perustuvia sovelluksia on edelleen käytössä laajalti esimerkiksi  puhe-, ääni- ja lääketieteen kuvantamistuotteissa. Varsinkin lääketieteen laitteet  edellyttävät DSP-piirien olevan saatavilla vielä useita vuosia kun piirien yleinen valmistusaika on päättynyt.

Rochester tarjoaa Motorolan ja TI:n lopetettujen piirien lisäksi myös muiden valmistajien vahentuneita komponentteja. Kymmenien yritysten toimituslistassa ovat muun muassa NXP, Linear Technology, Onsemi ja Infineon.

Lisää: Rochester Electronics (LINKKI), MC68040FE-tuotetiedot (LINKKI), videoita piirien valmistuksesta (LINKKI), jakelijat (LINKKI) ja yrityksen Electronica22-tuoteesittely (LINKKI).