Nokia Säätiön tunnustuspalkinto jaettiin

Nokia Säätiö on myöntänyt kuluvan vuoden tunnustuspalkinnon Helsingin yliopiston professori Maija Akselalle. Säätiö jakoi tunnustuksen Akselalle matematiikan, luonnontieteiden ja teknologian opetuksen kehittämisestä. Aiemmin palkinnon ovat saaneet Yrjö Neuvo, Linus Torvals ja Lauri Kuokkanen. 

Professori Maija Aksela palkittiin Nokia Säätiön vuosittaisessa palkinnonjakotilaisuudessa. Hänet palkittin ansiokasta ja pitkäjänteistä työtä matematiikan, luonnontieteiden ja teknologian opetuksen ja oppimisen kehittämiseksi varhaiskasvatuksesta korkeakouluihin koko Suomessa. Palkinnon arvo on 10 000 euroa.

Professori Maija Aksela, Helsingin yliopisto.

”Palkinnolla haluammekin osoittaa arvostuksemme professori Maija Akselan tekemälle tärkeälle ja pitkäjänteiselle työlle alan opettajakoulutuksen kehittämiseksi ja opiskelijoiden kiinnostuksen herättämiseksi jo varhaisessa vaiheessa”, sanoo Hannu Kauppinen, Nokia Säätiön hallituksen puheenjohtaja.

Professori Aksela ideoi Helsingin yliopistoon ensimmäisen LUMA-keskuksen noin 20 vuotta sitten. Nykyään LUMA-keskus Suomi kattaa 11 suomalaista yliopistoa ja 13 alueellista LUMA-keskusta tavoitteena edistää yhteisöllisesti innostavaa LUMA-aineiden opetusta ja oppimista varhaiskasvatuksesta korkeakouluihin. Verkosto on herättänyt laajaa kiinnostusta myös kansainvälisesti.

Aksela toimii päätyönsä ohessa verkoston johtajana. Verkosto tunnetaan erityisesti LUMA-tiedeluokistaan eri puolilla Suomea. Noin 15 vuotta sitten Aksela perusti ensimmäisen LUMA-tiedeluokan Helsingin yliopistoon. Kemianluokka Gadolin tutustuttaa lapsia ja nuoria kemiaan kokeellisen työskentelyn avulla.

Nokia Säätiö myöntää avustuksia, apurahoja ja tunnustuspalkintoja näiden alueiden tutkimiseen. Se on itsenäinen, voittoa tavoittelematon säätiö, joka perustettiin Nokia Oyj:n aloitteesta ja merkittiin Suomen säätiörekisteriin vuonna 1995. Tähän mennessä se on jakanut jo 1900 apurahaa. Kuluvan vuoden aikana Säätiö jakaa kaikkineen apurahoina ja tunnustuspalkintoina yhteensä yli 400 000 euroa.

Lisää: Artikkeleita Nokia Säätiön tunnustuspalkinnon aiemmin saaneista (LINKKI) Uusiteknologia.fi:ssä.

Aloituskuva: Nokia Säätiön tunnustuspalkinnon 2022 saaja professori Maija Aksela keskellä ja vasemmalla Nokian hallituksen puheenjohtaja Sari Baldauf ja oikealla Nokia Säätiön puheenjohtaja Hannu Kauppinen. Kuva: Nokia Säätiö.

Nokia Säätiön tunnustuspalkinnon saaneet vuosina 1995-2022

 •     1995: toim.joht, insinööri Lauri Kuokkanen
 •     1996: pääsihteeri, professori Pekka Tarjanne
 •     1997: Linux-guru Linus Torvalds
 •     1998: professori Arto Salomaa
 •     1999 matematiikan opettaja Kullervo Nieminen
 •     2000 professori, emeritus Osmo A. Wiio
 •     2001: professori Ilkka Haikala
 •     2002: toim.joht., DI Veikko Rintamäki
 •     2003: professori George Metakides
 •     2004: professori Heikki Lyytinen
 •     2005: professori Moncef Gabbouj
 •     2006: toim.joht, DI Mårten Mickos
 •     2007: tutkimusprofessori Pekka Abrahamsson
 •     2008: Aapo Kyrölä ja Sampo Karjalainen
 •     2009: Internet-yrittäjä Jimmy Wales
 •     2010: professori Jaakko Astola
 •     2011: akateemikko, professori Riitta Hari
 •     2012: professori Tommi Jaakkola
 •     2013: professori, FT Ville Kairamo
 •     2014: IoT-innovaattori Zach Shelby
 •     2015: tutkimusjohtaja, professori Matti Latva-aho
 •     2016: DI Jari Arkko
 •     2017: professori, emeritus Erkki Oja
 •     2018: professori, Heli Jantunen
 •     2019: johtaja Hanna Hagström ja apulaisprofessori Teemu Roos
 •     2020: professori Mikko Möttönen
 •     2021: professori Yrjö Neuvo
 •     2022: professori Maija Aksela