Joustavaa elektroniikkaa tulostamalla – käteen tai vaatteisiin

Kanadalainen teknologiayritys Voltera on esitellyt tulostimen, jonka avulla voidaan luoda omia joustavan elektroniikan tuotteita. Uutuus avaa nopean prototyyppien valmistuksen myös pehmeille pinnoille.

Volteran äsketttäisillä Münchenin Electronica22-messuilla esittelemän tulostimen luvataan lyhentävän merkittävästi prototyyppilaitteiden kehittämisaikaa. Laitteessa hyödynnetään erikoismusteen suoraa tulostustekniikkaa antureiden ja muiden kuvioiden luomiseksi joustaville ja mukautuville pinnoille.

Uusi Nova-tulostin ei vaadi yrityksen mukaan erikoistyökaluja, joita usein tarvitaan silkkipainatuksessa. Näin prosessi on nopea ja tarjoaa paremman suorituskyvyn kuin monet mustesuihkutekniikat. Laitteen avulla päästää alle kymmenen mikronin tarkkuuksiin.

Nova-tulostimen avulla voidaan tulostaa muun muassa iholle kiinnitettäviä antureita tai pesun kestäviä älyvaatteita. Laite tukee useita materiaaleja. Alustoina voidaan käyttää esimerkiksi biohajoavia rakenteita. Laitteessa on integroitu näköjärjestelmä tulostuksen kohdistamiseen.

Lisää: Voltera (LINKKI) ja tuotetiedot (LINKKI)