Työkonesimulaattori ja pikatesti toivat voiton insinöörikisassa

Vuoden parhaan insinöörityöpalkinnon voittivat tamperelainen metsäkoneiden simulaattoreita kehittävä Creanex sekä pika-PCR-testin kehittänyt turkulainen Avacus Diagnostica. Palkinnot jaettiin eilen Espoon Otaniemessä. Palkinnon suuruus oli 30 000 euroa.

Suomalaisen insinöörityöpalkinnon voittaneelle Creanexille viime vuodet ovat olleet vahvaa kasvun aikaa. Yritys etsiikin uusia osaajia riveihinsä ja se käyttää 30 000 euron voittopotin rahoittamalla sillä tulevien osaajien opinnäytetöitä reaaliaikasimulaatioon tai virtuaalitekniikoihin liittyen. Samalla saadaan tunnettuutta lisää nuorten keskuudessa.

Abacus Diagnostican tiimi: Vasemmalta Tommi Alanko Piia von Lode, Erno Sundberg, Jiri Vainio, Antti-Heikki Tapio sekä  Janne Holopainen. Kuvasta puuttuu Tiina Parviainen. Kuva: Markus Sommers.

’’Taustalla on toiveemme tehdä tunnetuksi, kuinka peliteollisuuden kanssa yhteistä teknologiaa voi käyttää laajasti myös perinteisemmän, valmistavan teollisuuden tuotteisiin, Creanexin toimitusjohtaja Markku Pusenius taustoittaa nykytilannetta.

Tähän mennessä Creanex on toimittanut yli 600 koulutus- ja tuotekehityssimulaattoria ympäri maailman. Viime tilikaudella Creanex kasvatti liikevaihtoaan 30 prosenttia 4,7 miljoonaan euroon.

Suomalaisen insinöörityöpalkinnon voittajia oli tänä vuonna poikkeuksellisesti kaksi.  Creanexin lisäksi 30 000 euron palkinnon voitti turkulainen pika-PCR-tesitin kehittänyt Abacus Diagnostica. Yritys aikoo lahjoittaa palkintorahat Turun yliopistolle, koska sen juuret sekä turkulaisyrityksen teknologialla että valtaosalla sen työntekijöistä.

Yrityksen perustajat kehittivät PCR-testijärjestelmäänsä alun perin Turun yliopiston biotekniikan osastolla. ’’GenomEra on oiva esimerkki siitä, että bioala vaatii pitkäjänteistä työtä, rahoitusta ja uskoa ennen kaupallista menestystä’’, taustoittaa kehitystyön luonnetta Abacus Diagnostican toimitusjohtaja Erno Sundberg.

Nykyään Abacus on osa suurempaa Uniogenia, joka syntyi loppuvuodesta 2021, kun Abacus yhdistyi kahden muun turkulaisen bioalan yrityksen, Kaivogenin ja Labroxin, kanssa. Yritys kehittää, valmistaa ja myy testejä laboratorioiden ja sairaaloiden käyttöön.

Lisää: Aiemmat suomalaisen insinöörityöpalkintoa käsitelleet artikkelit Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).

Aloituskuvassa Creanexin voitokas tiimi. Kuvassa tuotekehitysinsinööri Juha Silen vasemmalla, tuotantojohtaja Harri Niemi, toimitusjohtaja Markku Pusenius sekä tekninen johtaja Timo Mustonen. Kuvasta puuttuu tuotekehitysinsinööri Jukka-Pekka Rajala.

Kuvat: Markus Sommers