Suomalaisyhtiö tuo Teslan vanhat akut uusiokäyttöön

Suomalainen Cactos on saanut 2,5 miljoonan euron rahoituksen vastatakseen energiamurrokseen kierrätetyillä Tesla-sähköauton vanhoilla akuilla. Rahoituksen osallistuivat  suomalainen sijoitusyhtiö Superhero Capital sekä yhtiön perustajat. Yhtiö on laajentamassa Pohjois-Pohjanman Muhoksella sijaitsevaa akkutehdastaan.

Cactosin 100 kWh:n energiavarastot rakennetaan kierrätetyistä Tesla-sähköautojen akuista, joita yritys hankkii esimerkiksi Norjasta ja Ruotsista. Cactoksen kehittämän teknologian avulla kierrätettyjä akkuja voidaan käyttää tehokkaasti ja turvallisesti energian varastoinnissa.

Kuva: Akkukehikoiden kokoaminen Cactoksen Muhoksen tehtaalla.

Rahoitus tullaan käyttämään uusien energiavarastojen tuotantoon sekä nykyisen Muhoksen tehtaan laajennukseen, sillä Cactos on saavuttanut suuren kysynnän takia jo muutamassa kuukaudessa tämänhetkisen tuotantokapasiteettinsa rajat.

“Julkistuksen jälkeen kysyntä tuotteellemme on ollut poikkeuksellisen vahvaa ja nyt hankkimamme lisärahoitus antaa meille hyvät edellytykset vastata tähän kysyntään,” kertoo Cactoksen toimitusjohtaja ja perustaja Oskari Jaakkola.

Meneillään olevan energiamurroksen lisäksi akuutti energiakriisi on vauhdittanut Cactoksen tuotteiden menekkiä. Energiavarastojärjestelmä tarjoaa yrityksille ratkaisun sähkömarkkinan suurien hinnanvaihtelujen tuomien riskien hallintaan.

Yksittäisiä energiavarastoja ohjaa suomalaisyhtiön pilvipalvelu, joka algoritmien avulla optimoi jokaisen sähkövaraston toimintaa ympäri vuorokauden. Järjestelmä tuottaa säästöjä muun muassa hyödyntämällä päivässä tapahtuvia sähkön hintavaihteluita ja vapauttamalla varastoitua sähköä kiinteistön omaan käyttöön kun kulutus on korkeimmillaan.

Kevään 2023 aikana yhtiö aikoo kasvattaa tuotantoaan merkittävästi vastatakseen suureen kysyntään. Cactos on myös vastikään solminut yhteistyösopimuksen Oomi Energian kanssa, jolla on yli 400 000 asiakasta. Tällä erää Cactoksen suurimpiin asiakkaisiin kuuluu muun muassa Helsingin Kaupungin Asunnot  (Heka) Oy, joka on Suomen suurin vuokranantaja. Sen noin 50 000 asunnossa asuu yli 92 000 asukasta.

Kuvituskuva: Tesla.