Nopeaa digitaalisesti säädettävää lämpökalvoa lattioihin ja seiniin

Oululainen The Warming Surfaces Company on tuomassa ensi vuonna tarjolle uudenlaisen VTT:ssä kehitetyn lämmityskalvon  rakennus- ja sisustusmateriaaleihin. Reaaliaikaisesti toimiva ratkaisu vähentää lämmityskustannuksia ja mahdollistaa lämmitettävän alueen ja tehon nykyistä tarkemman säätelyn.

Valtion tutkimuskeskus VTT:ltä lähtenyt The Warming Surfaces Company on toimintaansa aloittava startup-yritys, joka aikoo tuoda ensi vuoden toukokuuksi markkinoille nopeasti reagoivan digitaalisen pintalämmitysteknologian. Uuden kalvomateriaalin ansiosta nykyiset hitaat, tilaa vievät, ilman välityksellä toimivat lämmitysjärjestelmät voidaan korvata nopealla, rakennusmateriaalien, kalusteiden ja sisustusmateriaalien kautta tapahtuvalla lämmityksellä.

Kuva: Uuden kalvon kanssa tuotevastaava Jarno Vehmas ja yrityksen perustaja-toimitusjohtaja Jani-Mikael Kuusisto. Kuva: VTT/Juha Sarkkinen

’’Tuomme ohuet ja kevyet sähkölämmityselementit sisustuspintojen ja huonekalujen pintamateriaaleihin. Tuomalla lämmitykseen valojen kaltaisen ohjattavuuden ja säädeltävyyden, tavoitteenamme on alentaa rakennuskohtaista sähkönkulutusta yli 20 prosenttia. Pidemmän päälle tavoite on vähentää lämmityksen energiainfrastruktuurille tuomaa kulutuspainetta etenkin kulutuspiikkien aikoina’’, kertoo Jani-Mikael Kuusisto, The Warming Surfaces Companyn toimitusjohtaja ja yksi yrityksen perustajista.

Ohut lämmityskalvo on asennettavissa lattioihin, seiniin ja kalusteisiin. Nopeasti reagoivat lämmityselementit ovat vain 0,2–0,3 mm paksuja. Hyvin ohuet ja kevyet rakenteet vähentävät lämmitysjärjestelmiin tarvittavien materiaalien määrää ja niille tarvittavaa tilaa rakennuksissa. Kehitetty rullalta rullalle -valmistusteknologia mahdollistaa ohuiden digitaalisten lämmityselementtien liittämisen sisustusmateriaaleihin suurissa valmistuserissä.

The Warming Surfaces Companyn elementit voidaan asentaa rakennuksiin jälkikäteen, mistä on merkittävää hyötyä etenkin Euroopassa, sillä Euroopan Komissio on todennut, että vuoteen 2030 mennessä jopa 35 miljoonaa rakennusta on remontoitava energiatehokkaammaksi. The Warming Surfaces Company onkin kasvattamassa työryhmäänsä ja valmistautumassa kumppaniensa avulla ensimmäiseen kaupalliseen lanseeraukseen toukokuussa 2023.

Käyttäjät voivat hallinnoida uutta digitaalista pintalämmitysjärjestelmää kehittäjhien mukaan lähes reaaliaikaisesti ja käyttää sitä lähes yhtä helposti kuin valaistusta: kun huoneessa ei ole ketään, lämpötilaa voi laskea merkittävästi, ja lämmityksen saa nopeasti takaisin päälle huoneeseen palattaessa.

”Digitaalisella ratkaisullamme asuintiloja voi alkaa lämmittää asukkaiden toivomaan lämpötilaan muutamaa minuuttia ennen kotiintuloa. Ratkaisun avulla voi päättää, mitkä huoneet ovat lämpimänä kotona oltaessa”, sanoo Terho Kololuoma, The Warming Surfaces Companyn teknologiavastaava ja yksi yrityksen perustajista.

Lisäksi älykästä ja nopeaa digitaalista lämmitystä tarvitaan muuallakin kuin kodeissa. Esimerkiksi hotellit tuhlaavat energiaa ja kerryttävät lämmityslaskuja pitämällä tyhjiä huoneita lämpiminä. Uuden teknologian avulla hotellin vastaanotto voi kytkeä pintalämmittimet päälle asiakkaan kirjautuessa sisään, jolloin huoneen lämpötila on sopiva vieraan sinne saapuessa.

Oulussa toimiva The Warming Surfaces Company sai alkunsa VTT:n LaunchPadissa, joka on spin-off-hautomo, jolla pyritään uudistamaan teollisuudenaloja tuomalla yhteen VTT:n tutkijat, paras liiketoimintaosaaminen ja sijoittajat. VTT LaunchPad tukee hautomon työryhmiä ja niiden  VTT:n immateriaalioikeuksista rahoitettavia kasvuun pyrkiviä spin-off-yrityksiä.

Kuva: Nopeasti reagoivat Digital Warmth-lämmittimet integroituvat moniin erilaisiin pintamateriaaleihin, ja niiden avulla lämmityksen säätäminen on lähes reaaliaikaista ja yhtä helppoa kuin valaisimien käyttäminen. VTT/Juha Sarkkinen

Lisää:  VTT:n Warming Surfaces -tietoa (LINKKI).