6G-tutkimuksesta lisää tietoa

Pohjoisen yliopistossa Oulussa on tehty jo pitkään ensin 5G- ja sitten 6G-tutkimusta. Uusimmat kehitysnäkymät on jälleen kerätty uuteen englaninkieliseen 6G Waves-lehteen. Se esittelee alan viimeisimpiä tapahtumia ja avaa tulevaisuuden suunnitelmia.

Oulun yliopistossa on tehty 6G-tutkimusta jo neljä vuotta. Painotuore viides 6G Waves -julkaisu esittelee alueen tutkijoita, visioita, tapahtumia ja tietysti tulevaisuutta. Jos edellisen numeron teemana olivat demot niin nyt halutaan kirkastaa tutkimusteemojen sisältöjä.

Kaikki 6G Flagship-tutkimushankkeen neljä strategista aluetta ovat hyvin esillä. Jutuissa esitellään tutkimusta esimerkiksi langattomasta tietoliikenteestä, piiriteknologioista ja laitteista, uusista mobiilipalveluista sekä tekoälypohjaisista aikakriittisistä ja luotettavista sovelluksista. YK:n kestävän kehityksen tavoitteet vuodelle 2035 ovat myös 6G:ssä keskeisessä roolissa.

”Toinen nelivuotiskautemme on alkanut ja seuraavat vuodet ovat todella intensiivisiä. Vuoden 2026 puolivälissä 6G-standardoinnin voidaan odottaa etenevän täydellä vauhdilla. Siihen asti meidän pitää mahdollisimman laajasti tutkia eri osa-alueita”, sanoo 6G Flagshipin johtaja professori Matti Latva-aho lehden pääkirjoituksessa.

Suomen Akatemian Oulun yliopistolle vuonna 2018 myöntämän 6G Flagship -tutkimuskokonaisuuden kokonaisbudjettiarvio kahdeksalle vuodelle on 251 miljoonaa euroa. Ja alueen tietous kiinnostaa, sillä aiemmilla 6G Waves -lehdillä on ollut lähes 400 000 lukijaa ympäri maailman

Lisää: 6G Waves uusin numero pdf-muodossa(LINKKI)) ja aiemmat numerot (LINKKI   sekä Uusiteknologia.fi-lehden aiemmat artikkelit 6G Flagship-hankkeesta (LINKKI).