Jättikokoinen sähköautojen parkkihalli Espooseen

Muutaman vuoden kuluttua Keilaniemeen saapuminen omalla autolla helpottuu, kun YIT:n rakentama 1 600 paikkainen pysäköintilaitos otetaan käyttöön, joista puolet varustetaan jo sähköauton latauspisteillä. Työt käynnistyivät syksyllä 2022, ja arvioiden mukaan halli otetaan käyttöön vuonna 2026.

Espoon Keilaniemessä on ollut Nokian poistuttuakin jatkuvaa vilinää. Alueella on monien isojen yritysten toimistorakennuksia, hotelleja sekä pääkaupunkiseudun yhdistävä kehä I. Vaikko metro tuo ihmisiä alueella varaudutaan myös omalla autolla liikkuviin. Silti autoille tarvitaan lisää pysäköintitilaa. Ja siihen uudella jättihallilla tähdätään.

”Isojakin pysäköintihalleja löytyy Suomesta jo ennestään, mutta Keilaniemen poikkeukselliseksi tekee latauspisteiden suuri määrä, joka on mitoitettu pitkälle tulevaisuuden tarpeisiin”, kommentoi Carunan innovaatiopäällikkö Verneri Kohonen.

YIT:n projektipäällikkö Paula Kaartisen tiedossa ei ole vastaavan kokoisia ja näin laajasti sähköistettäviä pysäköintilaitoksia. Pysäköintihallin on suunnitteilla pääsääntöisesti keskinopeita latauspisteitä, joiden maksimiteho on 22 kW, mutta pääjärjestelmämitoituksissa ja fyysisissä tilavarauksissa valmistaudutaan myös koko hallin varustamiseen sähköautolatauspistein.

”Halliin tulee keskinopeiden latauspisteiden lisäksi pikalatauspisteitä. Sähkön tehontarve onkin ollut pysäköintilaitoksen taloteknisessä suunnittelussa merkittävä tekijä, vaikka kuormanhallintaa luonnollisesti tullaan käyttämään. Suuri latauspaikkojen määrä ei sinällään kuitenkaan vaikuta ilmanvaihdon ja savunpoiston suunnitteluun”, YIT:n Kaartinen sanoo.

Suuri määrä latauspaikkoja vaikuttaa myös Espoon sähkönkulutukseen, mutta Caruna kertoo voivansa hallita kulutusta dynaamisella säätötekniikalla. Se tarkoittaa, että määritellään yhdessä latauspisteiden kanssa, mikä latauspaikka käyttää sähköä kuinkakin paljon”, kertoo Carunan Verneri Kohonen.

Caruna tutkii myös uusia tulevaisuuden vaihtoehtoja, jossa tulevaisuudessa sähköautot voivat toimia myös akkuina, joiden kautta sähköä voidaan siirtää takaisin verkkoon. Keilanimeen tulevan pysäköintilaitos on HGR Property Partnersin, Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen ja YIT:n perustaman, Keilaniemen Kiinteistökehitys Strike Ky-yhteisyritys.

Kuvituskuva: Nokian entinen pääkonttori Keilaniemessä. Nykyisin rakennuksessa toimivat Microsoftin lisäksi Fortum ja TietoEvry.