Uutuusselvitys kuvaputkitehdas Valcon noususta ja tuhosta

Vuosikymmenien takainen Suomen valtion, tv-valmistaja Saloran ja japanilaisen Hitachin yhdessä perustama valtionyhtiö Valco Oy:n. Nyt myttyyn menneestä tehtaasta on julkaistu uusi historiateos, jossa pyritään avaamaan yksityiskohtien lisäksi myös, kuinka valtion kannattaisi olla osallistumatta ja tai osallistua yritystoimintaan. Teos on luettavissa netistä vapaasti.

Vuonna 1976 Imatralle perustettu Valvon kuvaputkitehdas muistetaan edelleen suuren luokan valtiollisen yritystoiminnan virheenä viime kuukausien Fortumin tavoin. Uusi Pasi Nevalaisen ’’Epäonnistumisen anatomia’’ on kuvaus epäonnistumiseen johtaneista monimutkaisista kehityskuluista, mutta tarjoaa myös sukelluksen toiminnan yksityiskohtiin.

Valcosta piti tulla aikoinaan  valtiojohtoisen ja eritoten sosiaalidemokraattisen puolueen teollisuuspolitiikan lippulaiva, joka olisi vauhdittanut laajemminkin suomalaisen elektroniikkateollisuuden kehitystä . Sellaista siitä ei tullut vaan paremminkin romutti valtion tuolloisen omistajapolitiikan uskottavuuden pitkäksi aikaa.

Uudessa kirjassa syvennytään yksityiskohtaisesti kuvaputkitehtaan perustamisentapahtumiin mikrohistoriallisella tarkkuudella, mutta siinä kerrotaan myös, kuinka yrityksen johto yritti sinnikkäästi ratkaista akuutit tekniset ja taloudelliset ongelmat. Ehjiä kuvaputkia ei linjoilta meinannut tulla silti millään robotiikasta tai juuri siitä huolimatta.

Yksityiskohtiin pureutuvasta otteestaan huolimatta kirja ei etsi syyllisiä – tärkeämpää on kirjoittajan mukaan ymmärtää epäonnistumiseen johtaneita kehityskulkuja ja oppia niistä. Kirja on kuvaus siitä, kuinka vaikeaa korkean teknologian teollisuuden perustaminen voi olla. Teos onkin Valcon toimien lisäksi selvitys 70-luvun valtion roolista suomalaisen elektroniikkateollisuuden kehittämisessä ja myöhemmästä vastuun siirtymisestä kokonaan yksityisille yrityksille Nokioineen.

Kirjan tekijä FT Pasi Nevalainen on liiketoimintahistoriaan erikoistunut tutkija Aalto-yliopistossa.

Lisää: Epäonnistumisen anatomia. Kuvaputkitehdas Valcon nousu ja tuho 1976–1980, Pasi Nevalainen, SKS 2022, ISBN 978-951-858-565-0, 403 sivua, nidottu. Kirja sisällysluettelo (LINKKI).  Teos on luettavissa verkossa, myös pdf-muodossa (LINKKI) tai tilattavissa maksullisena painettuna versiona samaiselta nettisivulta (LINKKI). Lisää viimeisestä kuvaputkesta myös Trafiikkimuseot/Facebook-sivulta (LINKKI) -sivulta.

Kuvituskuva: Helsingin Tekniikan museossa on esillä myös Valcon ensimmäinen valmistunut kuvaputki 1 A56-270x Imatran tehtaalta.  Siihen on kaiverrettu muun muassa  Valcon silloisen hallintoneuvoston puheenjohtajan, pääministeri Kalevi Sorsan nimikirjoitus. Kuva UT.

Päivitetty