Videopeleistä tuttu ohjain tulevaisuuden autoihin

Peugeot esitteli viime viikon Las Vegasin messuilla uudenlaisen Inception -muotoilututkielman  tulevista sähköautoistaan. Siinä oli mukana erikoisnäyttöjen lisäksi   videopelien ohjaimia muistuttava Hypersquare-ohjaus. Yritys aikoo valmistaa vuodesta 2030 lähtien vain pelkkiä täyssähköautoja.

Uusi Las Vegasissa esitelty Inception-konsepti perustuu yrityksen uuden sukupolven sähköarkkitehtuurille ”BEV-by-design’’, joka perustuu 800 voltin ratkaisulle ja 100 kWh:n akulle, joka takaisin maksimissaan 800 kilometrin toimintamatan. Iso 5-metrinen iso sedan, jonka matkustamo on suunniteltu täyssähköarkkitehtuurin

Uusi autokonsepti on varustettu 800 voltin -sähköarkkitehtuurilla. Sen 100 kWh:n akku mahdollistaa jopa 800 kilometrin toimintamatkan yhdellä latauksella. Akku latautuu yrityksen mukaan 30 kilometrin verran yhdessä minuutissa ja 150 km verran viidessä minuutissa. Peugeot Inception -konseptia voidaan ladata myös induktiolla ilman latauskaapeleita.

Konseptiautossa on kaksi sähkömoottoria, yksi edessä ja toinen takana. Ne tekevät konseptista nelivetoisen ja sopivan myös urheilulliseen ajoon. Sähkömoottorien yhteisteho on 680 hv (500 kW). Kiihdytys 0–100 km/h tapahtuu alle kolmessa sekunnissa.

Uudessa konseptissa demonstroidaan myös Steer-by-Wire -ohjausjärjestelmä, joten perinteinen vuosikymmeniä käytössä ollut ohjauspyörä saa väistyä siinä uuden Hypersquare-ohjaimen tieltä – digitaaliset hallintalaitteet korvaavat mekaaniset hallintalaitteet.

Inception -konsepti on suunniteltu yhdelle neljästä koko Stellantis Groupin ”BEV-by-design”-sähköautorakenteista. Uusien rakenteiden saapuminen vuodesta 2023 alkaen antaa suunnittelijoille uusia vapauksia matkustamotilan järjestelyihin.  Erikoisuutena myös konseptiauton ovipintojen läpi kulkee vaakasuuntainen näyttöpalkki.

Ulkoinen näyttöpalkki välittää erilaisia viestejä auton ulkopuolelle, kun kuljettaja ja matkustajat lähestyvät autoa. Lisäksi Inceptioniin ollaan yhdistämässä tekoälyä, joka tunnistaa kuljettajan ja säätää istuimet, lämpötilan, ajo- sekä multimedia-asetukset jokaiselle matkustajalle mieleiseksi.

Tulevaisuuden automalleissamme käytetään STLA Brain -tekoälyä ja auto on täysin verkottunut. Sen avulla Peugeot haluaa näyttää, millainen on tulevaisuuden auto, joka vastaa mahdollisimman hyvin nykyajan asiakkaiden toiveisiin.

Peugeotin viestinnän mukaan tulevat asiakkaat ovat aiempaa verkottuneempia ja haluavat sähköautoja, joissa on pitkä toimintamatka, helppo pääsy lataukseen ja integroidut liitettävyyspalvelut. Asia on tärkeä  Peugeotille, joka aikoo myydä Euroopassa vuodesta 2030 lähtien vain täyssähköisiä autoja.

Kuva: Peugeotin konseptiauton ohjaamovarustus sisältää erikoisnäyttöjen lisäksi myös videopeleistä tutun Hypersquare-ohjaimen.

Lisää: Peugeotin Inception-konseptiauto (LINKKI).