Nokia kiri loppuvuonna – tutkimukseen edelleen lisää rahaa

Nokian koko vuosi meni nykyoloissa odotuksia paremmin. Viimeisen neljänneksen liikevaihto kasvoi lähes 7,5 miljardiin euroon ja koko vuoden 24,9 miljardiin euroon. 5G-kehityspanostukset näkyivät jo yhtiön kasvua hakevassa toiminnassa. Yhtiö laittoi viime vuonna tutkimukseen ja tuotekehityksen yli 4,5 miljardia euroa.

Matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmän liikevaihto kasvoi koko vuonna vain kolme prosenttia, joka nykyoloissa se oli Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmarkin mukaan rohkaiseva jatko vuodelle 2021, jonka aikana yritys keskittyi perustan kuntoon laittamiseen. Erityisesti 5G ja siihen liittyvät piiriasiat Nokia sai kuntoon kovilla lisäpanostuksilla. Ja ne jatkuivat edelleen miljardeilla euroilla.

Toimitusjohtaja Pekka Lundmark, Nokia

’’Vuoden 2022 alussa kerroimme siirtyvämme strategiamme kiihdytysvaiheeseen ja onnistuimme tässä odotustemme mukaisesti’’, kertoi Lundmark pörssitiedotteessaan.  Siinä Lundmark mainitsee viimeisen vuosineljänneksen kohokohdista erityisesti verkkoinfrastruktuuri-liiketoimintaryhmän tuloksen, jonka liikevaihto kasvoi 14 prosenttia ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta ja liikevoittomarginaali parani merkittävästi.

Kasvu oli erityisen voimakasta tiedotteen mukaan Optical Networks- ja IP Networks -liiketoiminnoissamme. Verkkopuoli kasvoi koko viimeisellä neljänneksellä 14 prosenttia, mutta monien patenttikiistojen sävyttämä teknologia-yksikkö paransi liikevaihtoaan 82 prosenttia. Viime vuonna yhtiö käytti tutkimukseen ja kehityksen 4,55 miljardia euroa, joista loppuvuonnakin vielä yhdeksän prosenttia eli 1,2 miljardia euroa enemmän vuotta aiemmin.

Teknologia-liiketoimintaryhmällä on yhtiön mukaan parhaillaan käynnissä kaksi lisenssien uusimisprosessia ja niihin liittyviä oikeudenkäyntejä, joissa se on saanut useita myönteisiä päätöksiä tuomioistuimilta, mutta tilanne jatkuu edelleen. Tosin äsken Samsung sopi Nokian kanssa patenteista ja vuoden lopulla yksi pitkäaikainen lisenssinsaaja muutti lisenssinsä voimassaolon pysyväksi.

Lundmark kertoi yhtiön tehneen viime vuonna myös merkittäviä sopimuksia internettoimijoiden kanssa. Hyvä vauhti jatkui hänen mukaansa myös yksityisissä langattomissa verkoissa, joissa se sai 45 uutta asiakasta vuoden viimeisen neljänneksen aikana. Pilvi- ja verkkopalvelut -liiketoimintaryhmän liikevaihto kasvoi viimeisellä neljänneksellä viisi prosenttia ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta. Bruttomarginaali jatkoi hyvää kehitystä ja parani edellisvuodesta kaksi prosenttiyksikköä.

Nokian vertailukelpoinen liikevoitto nousi loka–joulukuussa 1,15  ja koko vuoden 3,10 miljardiin euroon. Nokian  hallitus ehdottaakin tulevalle yhtiökokoukselle, että se valtuuttaisi hallituksen päättämään 0,12 euron osakekohtaisesta osingosta. Kuluvan vuoden liikevaihdon Nokia odottaa puolestaan olevan 24,9–26,5 miljardia euroa, liikevoittomarginaalin 11,5–14,0 prosenttia ja vapaan kassavirran 20–50 prosenttia vertailukelpoisesta liikevoitosta.

Kuvituskuva: Nokia