Pieni uutuuskortti kisaan Raspberryn kanssa

Kiinalainen Radxa on esitellyt uuden version pienikokoisesta korttitietokoneestaan. Uuden Rock 5A luvataan tarjoavan perustason pöytätietokoneiden suorituskyvyn ja ominaisuuden muutaman senttimetrin kokoisessa kortissa. Uusi versio lanseerattu yhteistyössä brittiläisen jakeluyritys RS Groupiin kuuluvan Okdo yrityksen kanssa ja se kisaa markkinoilla suositun Raspberry PI-korttien kanssa.

Luottokortin kokoinen Rock 5A -tietokonekortti muistuttaakin monilta ominaisuuksiltaan Raspberry Pi-kortteja. Sen perustana on ARM-pohjainen kahdeksanytiminen Rockchip RK3588S-suoritinjärjestelmäpiiri, joka rakentuu neljästä Cortex-A76-ytimestä, joiden kellotaajuus on 2,2–2,4 gigahertsiä sekä neljästä Cortex-A55-ytimestä, jotka toimivat 1,8 gigahertsillä. Myynnissä on myös aiempi Rock 5B-versio.

Raspberry PI:n tavoin se pyrkii yhdistämään samalla tavalla mahdollisimman paljon suoritustehoa ja liitäntöjä pieniin mittoihin ja halpaan hankintahintaan. Alkuvaiheessa Okdo myy uutta korttia alehinnoin 74-134 dollarin hinnalla muistiversiosta riippuen, kun vakiohinnoiksi ilmoitetaan 99-159 dollaria.

Rock 5A sisältää reaaliaikakellon ja siinä on microSD-muistikorttipaikka, kaksi micro-HDMI-porttia, gigabitin Ethernet -portti, M.2 PCIe 2.1 SATA- ja USB C-liitin sekä kamera- ja näyttö ja 40-nastainen laajennusliitin. Uutuutta on saatavissa 4, 8 ja 16 gigatavun keskusmuistilla varustettuina versoina.

Kortin sähkönsyöttö tapahtuu USB C -liittimen kautta. Uutuus käyttää pohjana Linux v5.10 -ydintä ja tukee Ubuntua, Debiania, openFyde OS:ää, Armbiania, RebornOS:ää, Android 12:ta ja sen tulevia versioita. Ohjelmistoja voi ladata OKdo:n verkkosivuilta.

Lisää: OKdo (LINKKI), Radxa (LINKKI), Rock 5A (LINKKI) Rock 5B (LINKKI), muutkin Rock-kortit (LINKKI) ja RS Components(LINKKI).