Sähkömoottoripyörän suunnittelijalle innovaatiopalkinto

Sähkömoottoripyörää kehittänyt Teemu Saukkio palkitaan Helsingissä alkaneilla MP23-messuilla alan ensimmäisellä innovaatiopalkinnolla. Myös Teknisen kaupan liitto odottaa sähkökäyttöjen yleistyvän kaksipyöräisissä jos alan edellytykset toteutuvat. 

Innovaatiopalkinnon saava Teemu Saukkion konseptimoottoripyörä RMKe1 oli ensimmäistä kertaa esittelyssä Petrol Circus Custom Bike Show’ssa vuonna 2017 ja seuraava RMKe2 erikoisnäytöksen lisäksi vuoden MP19-messuilla. Äskettäin markkinoille tuodun Verge-sähkömoottoripyörän tekniikka ja ulkonäkö perustuvat myös Teemu Saukkion konseptiin.

Uuden Verge-ähkömoottorioyörän tekninen ratkaisu on poikkeuksellinen takavannemoottori, jolla saavutetaan poikkeuksellisen keskiöttömän ulkonäön lisäksi, suora yhteys ajomoottorin ja ajopinnan välillä. Ratkaisulla saadaan parempi käsiteltävyys ja häviötön tehon välitys tiehen.

Palkittava Teemu Saukkio tekee nykyisin laajemminkin sähköajoneuvoihin liittyviä konsultointeja ja opiskelee yliopistossa fyysikoksi. 6000 euron palkinto ojennetaan hänelle  lauantaina MP23-messujen  Petrol Circus Custom Bike Show’n yhteydessä. MP Moottoripyöränäyttely järjestetään perjantaista sunnuntaihin 3.–5.2.2022 Helsingin Messukeskuksessa.

Sähkömoottoripyörät odottavat tulemistaan

Teknisen Kaupan Liiton Moottoripyöräjaosto uskoo, että lähivuosina Suomessa nähdään sähkömoottoripyörien rynnistys markkinoille. ’’Jos edellytykset toteutuvat’’,  arvioi Teknisen Kaupan liiton moottoripyöräjaoston puheenjohtaja Jarkko Tuomisto.

”Näemme sähkömoottoripyörät alan seuraavana merkittävänä kehitysaskeleena. Teemme töitä, että niiden tarjonta ja kysyntä saataisiin kasvuun. Toistaiseksi aika ei ole vielä ollut kypsä. Alan tuotanto- ja materiaalikustannukset ovat olleet nousussa, ja tärkeistä komponenteista on ollut pulaa. Lisäksi mikään laki tai määräys ei toistaiseksi ohjaa valmistajia sähköpyörien suuntaan”, Tuomisto kertoo.

Yksi jarruttava voima liiton mukaan on moottoripyörien epätasa-arvoinen verotus. Moottoripyörien autoveron taso on korkea henkilöautoihin verrattuna ja erittäin korkea (2,4- kertainen) suhteessa niiden CO2-päästöihin (lähde Suomen Motoristit ry).

”Verotus ei toistaiseksi kannusta sähkömoottoripyörän ostamiseen. Hankinnan yhteydessä perittävä autovero poistettiin sähköautoilta, mutta ei sähkömoottoripyöriltä. Olemme käynnistäneet edunvalvontatyön nopeuttaaksemme sähkömoottoripyörien markkinoille tuloa verotusta tasapäistämällä”, Teknisen kaupan liiton moottoripyöräjaoston Tuomisto sanoo.

Samalla toimialalla kuin toimialalla on tällä hetkellä pulaa erityisesti ammatillisen peruskoulutuksen saaneista osaajista.  ”Erityisesti asentaja- ja huoltohenkilöstöstä on pulaa. Sähköistyminen ja lisääntyvä elektroniikka tuovat uusia vaatimuksia työtehtäviin, mutta toisaalta tarjoavat toimialalle laajat mahdollisuudet houkutella mielenkiintoisiin tehtäviin uusia osaajia”, sanoo Teknisen Kaupan Liiton johtava asiantuntija Lauri Leskinen.

Lisää: MP23-messut (LINKKI) ja aiemmat sähkömoottoripyörää käsitelleet uutiset ja video Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).

Kuva: Verge-sähkömoottoripyörässä on poikkeuksellinen takavannemoottori.

Päivitetty