Maailman nopein sähkövene Polestarin akuilla – katso video

Ruotsalaisen venevalmistajan nopein ja tehokkain sähkövene Candela C-8:ssa käytetään lentokoneista tuttujen kantosiipien lisäksi Volvo-taustaisen Polestarin akku- ja sähköratkaisuja. Mukana on taustatietoa uutuudesta ja nettivideoita.

Vene23-messuilla esiteltävä Candela C-8 on sähkövene, joka lentää veden yllä ja kuluttaa 80 prosenttia vähemmän energiaa suurella nopeudella kuin muut veneet. Tämä puolestaan antaa sille todella pitkän toimintasäteen, mutta C-8 tarjoaa myös täysin hiljaisen ja tasaisen ajon jopa kovalla merellä käynnillä.

Candelan Polestar-sähköauton akkuratkaisu.

Veneen toimintasäde on 57 meripeninkulmaa 22 solmun nopeudella, mikä on kolme kertaa pidempi kuin valmistajan mukaan ns. parhaiden plaanaavien sähköveneiden. Uudessa C-8-mallissa on samat akut ja pikalataus kuin Polestar 2-autossa. Polestar-järjestelmällä akut voidaan myös pikaladata 35 minuutissa 10 prosentista 80 prosenttiin.

Candela C-8:n on käytössä kaksi niin sanottua hydrofoilia eli vedenalaista siipeä, jotka nostavat rungon veden kitkan yläpuolelle suuremmilla nopeuksilla. Kun vene saavuttaa 16 solmun nopeuden, siivet kallistuvat automaattisesti tietokoneiden avulla, jotta vene nousee kantosiipialuksen päälle.

Tietokoneohjattujen siipien tekniikka, jossa niin sanottu lennonohjain varmistaa automaattisesti, että C-8 säilyttää täydellisen tasapainon myös aallokossa ja tuulessa, on samanlainen kuin ohjausjärjestelmä, joka auttaa lentäjiä nykyaikaisissa hävittäjissä.

Candela C-8:n sarjavalmisteinen versio saa ensiesityksensä Helsingin venemessuilla. Sitä esitellään veneen suomalainen jälleenmyyjä Telvan osastolla.

Päivitetty 20.2.2023: Sähköveneitä vielä rajoitetusti

Vene23-messuilla pääosa tarjonnasta oli perinteisiä järvi-. purje- ja moottoriveneitä sekä venemoottoreita ja tarvikkeita. Pienperämoottoreiden lisäksi esillä oli myös kiinteän diesel-moottorin korvaava sähkömoottori-akkupaketti. Kaikkiaan messuilla on esillä kaikkiaan 380 venettä.

’’Tänä vuonna sähkömoottoreiden tarjonta on ollut entistä laajempi ja ne ovat myös kiinnostaneet kävijöitä”, kertoo tapahtuman toimeksiantajan Venealan Keskusliiton toimitusjohtaja Jarkko Pajusalo.  

Kymmenen päivän aikana messuihin tutustui lähes 64 000 kävijää. Edellisen kerran tapahtuma järjestettiin kolme vuotta sitten vuonna 2020. Ensi vuonnaVene24-messut järjestetään Helsingissä 9.-18.helmikuuta 2024.

Lisää: Vene23-messut 10.-19.2.2023 (LINKKI) ja taustaa Candela C-8 Polestar-yhteistyöstä (LINKKI) sekä videot (LINKKI).

Päivitetty 20.2.2023 videolinkillä ja messujen loppuraportilla.