Turvesuolle kymmeniä tuhansia aurinkokennoja

Entiselle Utajärven 100 hehtaarin turvesuoalueelle rakennetaan 80 megawatin aurinkovoimala. Valtio tukee Skarta Energyn aurinkopuistohanketta yli 13 miljoonalla eurolla. Ensimmäiseen vaiheen kokonaisinvestointi on noin 73,7 miljoonaa euroa.

Utajärven Solarparkin tulevaan aurinkopuistoon tulee myös   viiden megawatin sähkövarasto, jonka tarkoituksena on tasapainottaa puiston tuotannon vaihteluita. Valmistuttuaan puisto tuottaa noin 80 GWh vuodessa.

Rakentamisen on määrä alkaa jo kesällä 2023 ja tavoitteena on, että aurinkopuisto tuottaa energiaa verkkoon jo vuoden 2024 aikana. Aurinkovoimalan rakennusaikainen työllisyysvaikutus on noin 100 henkilötyövuotta ja itse voimala työllistäisi noin viisi henkilöä seuraavat 40 vuotta.

”Viime vuonna syyskuussa saimme rakentamiselle tarvittavat luvat, ja nyt vain noin viisi kuukautta luvan saannista meillä on investointitukipäätös” sanoo Kari Tuominen, Skarta Energyn toimitusjohtaja.

Utajärven kokonaishanke sisältää useita hankkeita. Kokonaishankkeen budjetti on noin 150 miljoonaa euroa. Hankekokonaisuuteen sisältyy noin 200 megawattia aurinkovoimaa. Lisäksi kokonaisuuteen kuuluu vedyn tuotanto-, varastointi ja jakeluasema. Valmistuttuaan koko hanke tuottaa noin 200 000 megawattituntia sähköä, mikä vastaa keskimäärin 40 000 ihmisen kulutustarpeita.

Skarta Energy on kotimainen, uusiutuvan energian hankekehitysyhtiö. Skarta Energyn hankekehitys on keskittynyt aurinkovoimahankkeisiin, joita voidaan täydentää tuulivoiman rakentamisella ja vetyratkaisuilla. Yhtiö on kehittämässä Suomen suurimpiin kuuluvia aurinkovoimahankkeita Utajärven lisäksi Hituran ja Pyhäsalmen vanhoille kaivosalueille Pohjois-Pohjanmaalla, joista olemme kertoneet aiemmissa uutisissa. Niihin on tulossa yhteensä runsaat 120 000 aurinkopaneelia.

Lisää: Aiemmat aurinkovoimaloihin liittyvät uutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).