Wind Riverin pilviratkaisu Elisan 5G-verkkoon

Teleoperaattori Elisa ottaa käyttöön täysin automatisoidun reunapilviratkaisun kaupallisessa 5G-verkossa ensimmäisenä Euroopassa. Helposti hajautettava pilviratkaisu perustuu amerikkalaisen Wind River Systemsin ohjelmistoratkaisuihin.

Elisa ja yhdysvaltalainen Wind River Systems ovat rakentaneet uudenlaisen hajautetun ja täysin automatisoidun 5G-verkon reunapilviratkaisun. Wind River valikoitui Elisan kumppaniksi aiemmin tehdyn toimittajavertailun sekä pilottien seurauksena.

’’Pilven reunaominaisuuksia hyödyntämällä meidän on mahdollista tuottaa verkon palveluita lähellä asiakasta, mikä parantaa asiakaskokemusta entisestään’’, kertoo Elisan Tuotanto-yksikön johtaja Sami Komulainen  

Uusien 5G-teknologian liiketoimintahyötyjen tunnistaminen ja näistä syntyvien palveluiden, kuten yrityskohtaisten 5G-verkkojen kehittäminen vaatii verkolta ketteryyttä, skaalautuvuutta, lyhyttä viivettä sekä suurta kapasiteettia

Jatkossa voidaan nähdään myös uudenlaisia, joustavampia tapoja tuottaa ja tarjota verkkopalveluita asiakkaille. Nämä perustuvat vahvasti reunapilviteknologioiden, verkon automaation ja koneoppimisen hyödyntämiseen.

Pilvipalveluiden lisäksi Wind River tuottaa ratkaisun laajamittaiseen käyttöön vaadittavat automaatio- ja analytiikkakyvykkyydet. Se tuo entistä paremmat kyvykkyydet verkon ominaisuuksien joustavaan muokkaamiseen ja uusien 5G-palveluiden kehittämiseen.

Elisan reunapilviratkaisu on jo nyt toiminnassa kaupallisessa 5G-verkossa, ja sen käyttö kattaa aluksi 5G-verkon UPF-toiminnon (User Plane Function), joka välittää mobiiliverkon käyttäjän lähettämän datan internetiin tai suoraan kyseisen alueen paikallisiin nettipalveluihin (ns. local-breakout).

Tämän lisäksi tutkitaan lukuisia muita mahdollisuuksia ja sovelluksia reunapilviteknologian hyödyntämiseksi, kuten Open RAN -verkkoarkkitehtuurin vaatimaa reaaliaikaista datan prosessointia verkon reunoilla.

Amerikkalaisyhtiö tekee Elisan lisäksi Studio-ohjelmistoratkaisun osalta yhteistyötä 5G-verkon RAN (Radio Access Network) ja Open RAN -toteutuksissa Wind Riverin tuotejohtaja Avijit Sinhan mukaan muidenkin operaattoreiden kuten Verizonin, Vodafonen sekä KDDI:n kanssa.

Lisää: Wind River Studio-pilviratkaisu (LINKKI).

Kuvituskuva: Elisa