3D-tulostimella jättimäinen suomalaisveistos

Tampereella on toteutettu yhteistyössä paikallisen ammattikorkeakoulun ja taiteilija Janne Hokkasen kanssa 3D-tulostettu taideveistos. Harmaalepän käpy niminen teos on 11 metrisenä tiettävästi suurin Suomessa tulostettu 3D-taideteos. 

Tampereelle Sammon uuteen kouluun on valmistunut 11 metrinen teos julkistettiin helmikuussa koulun taideohjelman avajaisten yhteydessä. Näyttävän teoksen osat tulostettiin Tampereen ammattikorkeakoulun järeällä 3D-tulostimella, joita on vain muutama Suomessa.

Yhteistyö TAMKin kanssa sai alkunsa Tampereen taidemuseon silloisen amanuenssin Aki Silvennoisen ehdotuksesta. Käpy-hankkeessa käytiin läpi koko ketju, jossa luonnosta löytyvä muoto siirrettiin digitaaliseen muotoon hyödyntäen mikroskooppia, vahatekniikkaa ja 3D-skannausta. Skannatut geometriat siivottiin toimiviksi geometrioiksi ja niitä päästiin sellaisenaan tulostamaan.

TAMKin ja taiteilijan yhteisprojekti alkoi vuonna 2020 vaikka suunnittelu starttasi jo 2019 syksyllä. Pieni opiskelijajoukko alkoi kesäharjoitteluna kartoittaa 3D-tulostimen parametrejä ja käytettävää suutinkokoa.

Seuraavana kesänä opiskelijoiden harjoittelussa optimoitiin taideteoksen tulostamiseen sopivia muotoja.  Fyysisesti taideteos valmistui toukokuun – marraskuun 2022 välillä Taidekeskus Mältinrannassa. Teos koostui yhteensä 210 ”kävyn” osasta.

Kuva: Janne Hokkanen/Tamk