Kajaanin superkone on vihrein

Kajaanissa sijaitseva EuroHPC:n omistaman ja kymmenen euromaan operoima LUMI-supertietokone on palkittu vihreimpänä datakeskuksena Lontoossa. Tieteellisen laskennan CSC:n LUMI-datakeskuksessa on pyritty mahdollisimman pieneen hiilijalanjälkeen.

Vuoden vihrein datakeskus 2023 -palkinto jaettiin Lontoossa tällä viikolla pidetyn Data Centre World -tapahtuman yhteydessä. Palkinto on osoitus Kajaanissa sijaitsevan datakeskuksen edistyksellisyydestä ja ekologisuudesta maailmanlaajuisestikin vertailtuna.

Paikallisesti tuotetun vesivoiman ja hukkalämmön uudelleenkäytön yhdistäminen on osoittautunut myös tehokkaaksi tavaksi pienentää hiilidioksidipäästöjä. LUMIn hukkalämpö kattaa noin viidenneksen Kajaanin kaukolämmöstä, mikä vastaa noin 12 400 hiilidioksiditonnin vuosittaista päästöä.

Vuotuiset Data Centre World -palkinnot jaettiin kolmatta kertaa. Niitä annettiin kahdeksassa eri kategoriassa datakeskustoimialan uranuurtajille. Kaksipäiväinen tapahtuma keräsi yhteen yli 12000 datakeskusasiantuntijaa ympäri maailmaa.

Lisää: Muut Data Centre World 2023 -palkitut (LINKKI)