Tarkka paikannusratkaisu liikkuviin työkoneisiin

Suunnitteluyritys Etteplan esitteli viime viikon Embedded World 2023 messuilla ratkaisuaan liikkuvien työkoneiden ja logistiikkajärjestelmien paikantamiseen. Yhtiön referenssiratkaisu oli esillä saksalaisen prosessorikorttivalmistaja Congatecin osastolla.

Suomessa kehitetty Etteplan Evaluation Platformin avulla voidaan testata nopeasti erilaisten paikannusratkaisujen toteuttamista liikkuviin työkoneisiin. Alkuaan ratkaisu on suunniteltu logistiikan toimijoille, mutta sopivia kohteita voivat olla esimerkiksi automaattitrukki, kaivinkone, haarukkatrukki tai mikä tahansa teollisuusajoneuvo, joka pitäisi paikantaa tarkasti.

Etteplanin referenssimoduulin ulkomitat.
Senttimetrin paikannus tuo työkoneisiin uusia sovelluksia. Kuva: Etteplan.

 

Etteplanin teknokogiajohtaja Jaakko Ala-Paavolan mukaan Etteplan Evaluation Platform laittetta ei ole tarkoitus myydä sellaisenaan erillisenä tuotteena, vaan ratkaisun avulla voidaan asiakkaan sovellusta voidaan testata ilman että tarvitsee sijoittaa paljon rahaa laitteistosuunnitteluun.

Laitteen piirikortti, mekaniikka ja ohjelmisto on suunniteltu Etteplanin Tampereen yksikössä. Se on muokattavaksi erilaisiin tarkoituksiin ja kenttätesteihin, joiden jälkeen voidaan tuottaa optimoidumpi tai kokonaan uusi versio.

Laitteessa on tuki senttimetriluokan tarkkaan paikannukseen, 4G-tiedonsiirtoon sekä reunalaskentaan. Käyttäjät voivat lisäksi valita 4G:n lisäksi 5G:n, Wi-Fi:n ja/tai monikaistaisen LTE:n osuhteista riippuen. Sijaintitiedot ovat tarkkoja 1-10 senttimetrin virhemarginaalilla.

Etteplan referenssilaitteessa on mahdollista hyödyntää antureina esimerkiksi kiihtyyysanturia, gyroskooppia, kosteusanturia, lämpöanturia, ilmanpaineanturia sekä magneettikentän mittausta. Ratkaisun pohjana  on saksalaisen Congatecin valmistama Intelin Atom-prosessorilla varustettu SMARC-tietokonemoduuli Linux-käyttöjärjestelmällä.

Tämän lisäksi laitteessa on tarvittavat lisäkomponentit, kuten teholähde, paikannuselektroniikka, langaton tietoliikenne ja mikro-ohjain. Laitteessa voidaan ottaa käyttöön ruotsalaisen Ekkono Solutionsin koneoppimista hyödyntävä reunalaskentasovellus. Sen avulla analysoitavaa dataa ei tarvitse siirtää pilveen koska reaaliaikainen käsittely sekä mallin opetus tapahtuu paikallisesti itse laitteessa.

Laitteen kestävä mekaniikka on suunniteltu vaativiin olosuhteisiin. Suojaustaso on IP65/67 ja  lämpötila-alue -40…85 Celsiusastetta. Laitteen alumiinirunko toimii prosessorin passiivisena jäähdyttimenä ja johtaa lämmön metalliseen asennuspintaan. Laite on uunniteltu ensisijaisesti asennettavaksi liikkuvan laitteen katolle tai konepellille, jolloin GPS-vastaanottimella on hyvä näkyvyys taivaalle. Laite painoaa alle kaksi kilogrammaa ja toimii 24 voltin käyttöjännitteellä. Tehonkulutus on alle kymmenen wattia.

Lisää: Etteplan (LINKKI), tuotetiedot (LINKKI), Congatec (LINKKI), Intel-tiedote (LINKKI, pdf) ja Ekkono Solutionsin tekoälyratkaisu (LINKKI).

Aloituskuva: Etteplanin Twitterin EW23-twiitit (LINKKI).