Robottiopetuksesta vientituote – kaikenikäisille

Tulevaisuudessa robotiikka yhdistettynä digitalisaatioon ja tekoälyyn tulee olemaan entistä laajemmin osa talouskasvua ja innovaatioita. Riihimäellä robotiikkaa opetetaan jo osana koulujen opetussuunnitelmaa ja nyt siitä ollaan muovaamassa uudenlaista vientituotetta. Siitä ollaan järjestämässä myös torstaina robotiikan ajankohtaisseminaaria.

Riihimäen robotiikkaopetuksen malli on viime vuosien aikana herättänyt paljon kiinnostusta. Kaupunki tarjoaa ainoana kuntana Suomessa varhaiskasvatus- ja opetussuunnitelmiin perustuvaa robotiikkaopetusta päiväkodista lukion loppuun saakka.

’’Jokainen riihimäkeläinen lapsi ja nuori opiskelee robotiikkaa vähintään 250 tuntia, parhaimmillaan jopa yli tuhat tuntia peruskoulun aikana, kun kerhotoiminta lasketaan mukaan. Robotiikka on integroitu useisiin kouluaineisiin kuten käsitöihin, matematiikkaan, fysiikkaan, ympäristöoppiin jne’’, kertoo Riihimäen robotiikkaopetuksen erityisasiantuntija Reetta Viitanen.

Robotiikkaopetusta malli on uniikki – ei pelkästään Suomessa ja Euroopassa, mutta myös globaalisti. Riihimäellä kasvaa osaajia, jotka oppivat monipuolisia tulevaisuuden ja työelämän taitoja. Sitä on Hämeen liiton avulla esitelty jo aiemmin Brysselissä Euroopan unionin edustajille. Riihimäen robotiikkaopetuksen malli sopii myös  Euroopan taitojen teemavuoteen.

Nyt ollaan uudelleen liikkeellä. Riihimäen kaupunki, Robotiikkakampus, Hämeen liitto ja Häme EU Office järjestävät ensi viikon torstaina robotiikasta korkeatasoisia vierailuja ja ajankohtaisen seminaarin. Sinne on kutsuttu erilaisia robotiikasta, koulutuksesta ja digitalisaatiosta kiinnostuneita sidosryhmiä, kuten EU:n toimielimet, yrityksiä, kaupunkeja ja alueviranomaisia, korkeakouluja ja teollisuuden alojen toimijoita.

Pääpuheenvuoroja kuullaan muun muassa Euroopan komissiosta, Metalta (entinen Facebook), Euroopan politiikan tutkimuskeskukselta sekä ERRINistä, joka on Euroopan alueiden tärkein ja vaikuttavin tutkimus- ja innovaatioverkosto.

’’Tämä tuleva Brysselin tilaisuus on hieno jatkumo tehdä robotiikkaopetuksen mallia tunnetuksi’’, sanoo Robotiikkakampuksen kehittämisjohtaja Esa Santakallio. Lavalle nousevat myös Riihimäen omat tähdet, eli robotiikkaa opiskelevat oppilaat. Lisäksi  robotiikkaopetuksen mallia esitellään Euroopan komission korkeimmalle johdolle, Euroopan parlamentin jäsenille sekä Suomen pysyvän EU-edustuston edustajille.

Lisää: Robottikampus, tietoa ja videoita robottiopetuksesta (LINKKI)

Kuvituskuva: Riihimäkeläisnuoret esittelevät Brysselissä muun muassa tätä opetuskäyttöön rakennettua pienoisrobottia. Kuva: Robottikampus