Terveysteknologian vienti uuteen ennätykseen – komponenttipula hellitti

Terveysteknologian tuotteiden vienti nousi viime vuonna koronasta ja komponenttipulasta huolimatta 2,65 miljardia euroon, jossa on kasvua kuusi prosenttia edellisvuoteen verrattuna.  Ilman komponenttipulaa alan vienti olisi tosin voinut ylittää jopa kolme miljardia euroa.

Terveysteknologiaa tuottavan teollisuusjärjestön toimitusjohtaja Saara Hassinen kertoo, että vuonna 2022 päästiin koronan jälkeen kunnon kasvuun.   ”Koronavuodet verottivat terveysteknologian tuotevientiä vaikka vienti on joka vuosi ollut edellistä vuotta suurempaa”.

Hänen mukaansa pahimpana vuonna 2020 koronatestien vienti korvasi muiden osa-alueiden viennin laskun. Korona ei ollut silti hänen mukaansa ainut syy, mikä vaikeutti toimintaa.

”Ilman koronaa sekä komponentti- ja osaajapulaa juhlisimme nyt kolmen miljardin euron rajapyykin ohittamista. Sen verran kasvua edellisinä vuosina menetettiin”, hän arvioi.

Onneksi komponenttipulan osalta tilanne on Hassisen mukaan helpottanut. Samaan aikaan toisaalta osaajapula on pahentunut ja kroonistunut.

Kansainvälisten rekrytointien tarve on alalla edelleen kova, kuten muuallakin teknologiateollisuudessa. Uuden osaajia tarvitaan lisää ja ala on jo valmiiksi kansainvälinen.

”Suomen terveysteknologiayrityksiin kansainväliset osaajat sopivat hyvin”, viestii Terveysteknologia ry:n puheenjohtaja Mika Hagberg Paree Groupista. Ja kukapa ei haluaisi hänen mukaansa olla mukana  tekemässä yhden nopeimmin kasvavan korkean teknologian vientialan kasvua.

Lisää: Terveysteknologia ry (LINKKI) ja aiemmat terveysteknologiaa käsitelleet artikkelit Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).

Kuvituskuva: Innokas Medical, EMS

Päivitetty