Ohjelmistoala pyrkii viennin lisäämiseen

Suomalaiset ohjelmistoalan yritykset haluavat lisätä vientiään. Samalla yritysten yhteenliittymä Ohjelmisto- ja e-business ry muuttaa nimensä kansainvälisempää Software Frinland ry -muotoon. Tulevaisuuden kasvussa painoa pannaan erityisesti tekoälyosaamisen hyödyntämiseen.

Ohjelmistoala on ollut jo pitkään Suomen voimakkaimmin kasvava toimiala ja jo 4. suurimman vientiala, mutta lisää hamutaan. Nimenmuutoksella halutaankin suomalaisten ohjelmistoyritysten vientiä nopeasti kasvavilla globaaleilla ohjelmistomarkkinoilla.

Uusi Software Finland, aiemmin Ohjelmisto- ja e-business ry, panostaa uuden nimensä myötä erityisesti vientiin. Varsinkin kun Suomen omat markkinat ovat kovin rajalliset toimialalle, jossa vienti ei laiteviennin tavoin vaadi aina raskasta logistiikkaa. Tosin digitekniikka on entistä useammin tärkeä osa myös raskaampaa vientituotetta.

”Vienti on meille prioriteetti ja odotamme innolla entistä laajempaa kansallista yhteistyötä viennin edistämiseksi”, ennakoi uudelleen nimetyn Software Finlandin hallituksen puheenjohtaja Pekka Walkama.

Yritysten digitalisaation ja viennin kanssa likeisesti työskentelevä Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi pitää uutta nimeä myös tervetulleena.

’’Tässä on iskun paikka Suomelle, koska digitaalinen osaaminen on joka suhteessa menestyksemme ytimessä”, Romakkaniemi sanoo. Hänen mukaansa olisi hyvä nähdä jatkossa ohjelmistoyrityksiä yhä enemmän mukana, kun Suomi tekee suomalaista osaamista maailmalla tunnetuksi.

Päätyönään Avoin.Systems -ohjelmistoyrityksen Software Finlandia johtava Pekka Walkama on kokenut vienninedistäjä erityisesti Pohjois-Amerikan huippuvaativille markkinoille. Hän tietää myös, miten tärkeää vientiyritykselle on uskottavuus teknologiaosaamisen lisäksi.

’’Siksi esimerkiksi uuden potentiaalisen asiakaskunnan tapaaminen suomalaisen ministerin johtamassa delegaatiossa olisi myös ohjelmistoyrityksille todella arvokasta”, painottaa Walkama.

Uuden nimen saaneen Software Finlandin toimitusjohtaja Rasmus Roiha nostaa puolestaan esiin myös tekoälyn vaikutuksen.

”Kuten olemme nähneet Chat GTP:n räjähdyksenomaisesta leviämisestä, tekoäly väistämättä nyt nopeasti yleistyy. On kaikkien edun mukaista saada vastuullinen suomalainen softa mahdollisimman vahvasti mukaan tekoälyn käyttöön ja kehittämiseen. Tekoälyähän tullaan lukemattomin tavoin linkittämään muihin ohjelmistoihin”, kuvailee Roiha tulevaisuuden näkymiä.

Taustaa: Ohjelmisto- ja e-business-nimestä Software Finland ry:ksi muuttunut ohjelmistoyritysten järjestö perustettiin alkuaan nimellä Ohjelmistoyrittäjät vuonna 2009. Nykyisin siihen kuuluu yli 600 ohjelmistoalan yritystä. Lisää: Software Finland (LINKKI).

Kuvituskuva: Logitech