Miljoonan euron teknologiapalkinnon saajaa voi ehdottaa nyt kuka tahansa

Suomen jakama miljoonan euron Millennium-teknologiapalkinto jaetaan seuraavan kerran lokakuun lopulla. 20 vuotisen taipaleen kunniaksi palkinnon saajaa voi ehdottaa nyt myös yksityishenkilöt akateemisten instituutioiden, tutkimuslaitosten, yritysten ja muiden organisaatioiden.

Martin Green palkittiin Helsingissä vuonna 2022.

Joka toinen vuosi jaettavalla Millennium-teknologiapalkinnolla palkitaan uutta kehittäneitä innovaattoreita, jotka parantavat hyvinvointia, luonnon monimuotoisuutta ja kestäviä ratkaisuja. Innovaatioiden tulee olla jo kaupallistettuja, maailmanlaajuisesti saavutettavissa, ja perustua eettisesti kestävälle tieteelliselle tutkimukselle.Ukrainan sodan takia vuoden 2024 Millennium-teknologiapalkintoa ei myönnetä Venäjän tai Valko-Venäjän tutkijoille.

Linus Torvalds sai palkinnon Linux-käyttöjärjestelmästä vuonna 2012.

Viimeksi vuoden 2022 Millennium-teknologiapalkinto myönnettiin professori Martin Greenille hänen uraauurtavasta työstään aurinkokennoteknologian alalla, joka on mahdollistanut aurinkoenergiantuotantokustannusten merkittävän alenemisen. Aurinkokennot voivat nyt korvata fossiilisiin polttoaineisiin perustuvia voimalaitoksia ja hidastavat näin osaltaan maapallon lämpenemistä.

Suomalaisen miljoonan euron Millennium-palkinnon takana on Tekniikan Akatemia -säätiö ja palkinnon suojelija toimi Suomen tasavallan presidentti. Suomalaisista palkinnon ovat saaneet Linuxin kehittäjä Linus Torvalds vuonna 2012 ja ALD-atomikerroskasvatuksesta tohtori Tuomo Suntola vuonna 2018.

Tuomo Suntola sai ALD-kehityksestä Millennium-palkinnon 2018.

Ensimmäisen Millennium-palkinnon sai vuonna 2004 Webin brittikehittäjä Tim Berners-Lee. Millennium-palkinnon merkitystä nostaa, että Millennium-palkituista kolme on saanut Nobel-palkinnon: biokemisti Frances Arnold, LED-valon keksijä Shuji Nakamura ja kantasolututkija Shinya Yamanaka.

20-vuoden kunniaksi ensi vuoden 11. kerran jaettavan Millennium-palkinnon valintaan voi osallistua nyt poikkeuksellisesti  yritysten ja organisaatioiden lisäksi kaikki yksityishenkilöt. Ehdotuksen voi tehdä Tekniikan akatemian Millennium Prize -verkkoportaalin kautta, jonka pitäisi avautua käyttöön lauantaina 1.4.2023.

Lisää: Ehdota Millennium-teknologiapalkinnon 2024 saajaa (LINKKI). Tässä myös Uusiteknologia.fi:n Millennium-palkintoja aiemmin käsitelleet uutiset (LINKKI).

Kuva: Millennium Prize / Tekniikan Akatemia