Nopea millimetri-5G-verkko toi konsertista suoraa virtuaalikuvaa

Suomessa koettiin eilen virtuaalinen konserttielämys, kun Nokia Arenalla esiintyneen italialaisen tenorin Andrea Bocellin konsertti välitettiin Elisan 5G-verkon kautta Helsinkiin. Areenalla oli käytössä 360 asteen kamerat ja Nokian millimetriaalloilla toimivat 5G-tukiasemat.

 

360-asteisten kameroiden 8k-tasoinen videokuva ja stereoääni kulkeutuivat Helsinkiin Elisan kaupallisessa 5G-verkossa lähes reaaliaikaisesti. Nokia Arenalla sijaitsevat kamerat hyödynsivät Nokian ja Elisan 5G-millimetriaaltoverkkoa, joka mahdollisti kapasiteetin ohella useiden gigabittien tiedon lataus- ja lähetysnopeudet.

Konsertin striimaukseen liittyvästä ohjelmistotekniikasta vastasi Kepit Systems. Virtuaalinen konserttielämys toteutettiin Nokia Arenalle asennettujen 360-asteisen kameroiden, 5G-verkon sekä Helsingissä sijaitsevien VR-lasien avulla. Helsingissä olleella yleisöllä oli mahdollista liikkua virtuaalitodellisuudessa eri puolille areenaa ja seurata konsertin tapahtumia.

Andrea Bocellin eilinen Tampereen konsertti Nokia Arenalla oli yksi maailman ensimmäisistä kaupallisista konserteista, joka välitettiin livenä 360-asteisessa virtuaalitodellisuudessa 5G-verkon välityksellä.

Eilisen konsertissa käytetyt uudet tekniikat avaavat myös jatkossa uusia mahdollisuuksia paikkariippumattomille areenatapahtumille, koska kaikkien artistien kiertueet eivät kulje Suomen kautta, mutta virtuaalitodellisuus voi tarjota tähänkin ratkaisun. ’’Tämä on jälleen yksi esimerkki uraauurtavasta yhteistyöstämme Elisan kanssa, sanoo Ari Kynäslahti, Nokian Matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmän strategia- ja teknologiajohtaja. Nokian toimittama 5G-millimetriaaltoverkko takaa huippunopean tiedonsiirtonopeuden, matalan viiveen ja suuren kapasiteetin.

Viime kesäkuussa tehtiin jo Tampereella nopeuskokeilu, kun Elisa, Nokia ja Qualcomm saavuttivat maailman suurimman 2,1 gigabitin tiedonsiirtonopeuden päätelaitteesta verkkoon päin (uplink) kaupallisessa 5G-verkossa.  2,1 gigan lähetysnopeus on jatkoa Elisan, Nokian ja Qualcommin marraskuussa 2020 toteuttamalle 5G-verkon latausnopeuden (downlink) maailmanennätykselle.

Ennätyksessä käytettiin eilisen konsertin kanssa samaa 26 gigahertsin millimetriaaltotaajuutta Elisan kaupallisessa 5G-verkossa Tampereella. Nokia Areena on yksi maailman ensimmäisistä stadioneista, joka on varustettu 26 gigahertsin tukiasemilla. Vastaavaa taajuutta tukevia Nokian tukiasemia on Elisalla käytössä myös pääkaupunkiseudulla. Lisää testistä Uusiteknologia.fi:n uutisesta (LINKKI).

Kuvat: Nokia Arena ja Elisa